Julekalender 2015 - 16. desember : White Christmas

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2015

16. desember - White Christmas

Jeg tror ikke det er nødvendig å presentere Bing Crosbys «White Christmas», derfor har jeg i dag tenkt på å bringe et tradisjonelt norsk folkeeventyr fra Asbjørnsen og Moe's eventyrsamling. Nyt denne lille fortellingen som dufter av jul.

Reven og bjørnen

Reven og bjørnen

Reven snyter bjørnen for julekosten

Bjørnen og reven hadde en gang kjøpt seg en smørholk i hop; den skulle de ha til jul, og derfor gjemte de den under en tykk granbusk. Så gikk de et stykke bort og la seg i en solbakke til å sove. Da de hadde ligget en stund, reiste reven seg og ropte: "Ja!"...satte avsted, og like bort til smørholken, som han åt en god tredjepart av. Men da han kom igjen, og bjørnen spurte hvor han hadde vært, siden han var så feit om labben, sa han: "Tror du ikke jeg ble bedt i barsel da?"

"Jaså. Hva hette barnet?" spurte bjørnen.

"Tatt-på," sa reven.

Dermed la de seg til å sove igjen. Etter en liten stund sprang reven opp igjen og ropte: "Ja!" og strøk avsted bort til smørholken. Denne gangen åt han også en god slump. Da han kom tilbake, og bjørnen spurte hvor han hadde vært, svarte han: "Å, ble jeg ikke nå igjen bedt til barsel da, tror du?"

"Hva hette barnet nå da?" sa bjørnen.

"Halv-ett," svarte reven.

Bjørnen syntes det var et rart navn, men han undret seg ikke lenge på det, før han gjespet og sov igjen; aldri før han hadde ligget en liten stund, så gikk det like ens som begge de andre gangene; reven sprang opp igjen, ropte "Ja!" og la avsted bent til smørholken, og den gangen åt han slumpen. Da han kom tilbake, hadde han vært i barsel igjen; og da bjørnen ville vite hva barnet hette, svarte han "Slikket-i-bunnen!"

Dermed la de seg til å sove igjen og lå en god stund. Så skulle de bort og se til smøret; men da var det ett opp. Og så skyldte bjørnen på reven, og reven på bjørnen; den ene sa at den andre hadde vært borte i smørholken, mens han selv lå og sov.

"Ja, ja," sa Mikkel, "vi skal snart få vite hvem av oss som har stjålet smøret. Nå skal vi legge oss borti solbakken: den som da er fetest bak når vi våkner, han har stjålet det."

Ja, den prøven ville bjørnen gjerne gå inn på; han visste med seg selv at han ikke hadde smakt smøret engang, og la seg trygt til å sove i solen. Så lusket Mikkel bort til holken etter et smørgrann som satt igjen i en sprekk, og tilbake til bjørnen og smurte ham bak med det; så la han seg til å sove, som ingenting hadde hendt. Da nå begge våknet, så hadde solen smeltet smøret, og så ble bjørnen den som hadde ett smøret, likevel han.

Irving Berling: White Christmas

White Christmas

Lytt til platen

Selskap: Brunswick
Katalognummer: Br. 82825
Matrisenr: DLA3028 14-8-1053
Innspillingsår: 194?

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: The Star of Bethlehem av Stephen Adams

2009: Silent Night Holy Night av Franz Gruber

2010: Es ist ein Ros Entsprungen av Michael Praetorius

2011: Silent night, holy night med Paul Whiteman and his orchestra

2012: Når fjordene blåner av Alfred Paulsen - og Adolf Thomsen: Barndomsminne frå Nordland

2013: Solveigs sang av Edvard Grieg

2014: La dolcissima effigie fra Adriana Lecouvrur av Francesco Cilèa


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (2)
test

test fra Jac

White Christmas in strange places

In 1985 I was working in Zimbabwe (5 years after independence) and was in Harare during the run-up to Christmas. Zimbabwe is a country that never sees snow (the children don't know what it is), it was 95 deg F outside and 95% humidity - hot, wet and steamy. The shops were selling beach-wear and summer clothes. In Harare's biggest department store, the Christmas cards showed pictures of English churches in the snow and the piped music was Bing Crosby singing 'White Christmas' !

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643