Julekalender 2014 - 9. desember : Luisa Tetrazzini

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

9. desember - Luisa Tetrazzini

Dagens plate er et definitivt et unntak fra regelen om italiensk repertoar når vi hører en arie av den tyske komponisten Giacomo Meyerbeer – selv om han tok navnet Giacomo etter studier i Italia. Sangeren vi presenterer er imidlertid italiensk som noen, nemlig Luisa Tetrazzini.

Luisa Tetrazzini i 1911

Luisa Tetrazzini i 1911
(Wikimedia Commons )

Luisa Tetrazzini ble født inn i en musikalsk familie I Venezia, men det aktuelle årstallet er usikkert. Ulike kilder sier hun ble født i 1871, andre i 1874. Uomtvistelig er det imidlertid at hun hadde talent, og lærte mye av å høre sine storesøstre øve på sine sangøvelser. Samtidig hadde hun en naturlig sangstemme, noe som førte til at hun kunne gjennomføre sangstudiene under Cecherini ved Liceo Musicale i Firenze på bare ett år!

Hun pang-debuterte i en hovedrolle nærmest ved en tilfeldighet. Familien var til stede på Pagliani-teateret i Firenze for å se en forestilling av operaen L’Africana. Dirigenten kom imidlertid frem og sa at forestillingen måtte avlyses fordi hovedrolleinnehaveren i rollen som Inez plutselig var blitt syk. Luisa hadde sunget denne rollen mye hjemme og spratt opp og sa hun kunne overta. Dirigenten godtok forslaget, selv om forestillingen ble utsatt noen dager for å få tid til prøver. Debuten ble en så stor suksess at hun med en gang ble invitert til Roma for å synge den samme rollen der, under tilstedeværelse av den italienske konge og dronning!

Etter dette fikk hun tilbud om å reise til Argentina og bli primadonna ved operaen i Buenos Aires. Her debuterte hun i Lucia di Lammermoor, og det ble en stor suksess. Hun ble i Argentina i 4 år. Som stor stjerne tjente hun store summer, og da hun feiret sin femtiende forestilling som Lucia ga Argentinas president en festaften til hennes ære. Hun turnerte flere ganger i Sør-Amerika, og på sin andre store Sør-amerika-turné hadde hun med seg flere velrenomerte sangere som Tamagno, Sammarco og Borgatti.

Etter perioden i Sør-Amerika var hun en kort tid hjemme i Italia før hun i 1897 reiste til St. Petersburg der hun ble engasjert ved operaen til å synge sammen med Caruso, Battistini og Masini. Sangen førte henne deretter til Mexico der hun ble i 5 sesonger. Første gang hun sang for et engelskspråklig publikum var i San Francisco i 1904. Da hun sang sin farvel-forestilling der i 1905 var hun så berømt at billettkontoret måtte si nei til 10 000 som vil inn i teateret!

I 1907 debuterte hun på Covent Garden i London, det ble en minneverdig aften. Selv om det var halvfull sal var aviskritikkene overstrømmende, og hun ble kalt ”den nye Patti”. Neste forestilling var selvfølgelig utsolgt og hun ble ved Covent Garden frem til 1912

Allerede januar 1908 debuterte hun også i New York på Roger Hammersteins Manhattan Theatre. Frem til 1910 vekslet hun mellom Covent Garden og Manhattan Theatre. I 1910 var hun en periode i San Franscisco, og julaften dette året sang hun på en veldedighetskonsert på byens store torv. Det ble antatt at hele 250 000 mennesker var til stede, og på stedet står det i dag en byste av henne med inskripsjonen ”Her, i 1910, sang Tetrazzini for de fattige”.

I sesongen 1911-12 sang hun 6 utsolgte forestillinger på Metropolitan-operaen, deretter på Chicago- og Philadelphia-scenene, før Første verdenskrig satte en stopper for videre karriere. Krigstiden oppholdt hun seg i Italia der hun underholdt de militære troppene med sin sangkunst. Etter krigen fortsatte hun mest som konsertsangerinne, og holdt store konserter i Paris og London, og en farvel-turné i USA i 1921. hun holdt en farvel-konsert i Albert Hall i 1923, men fortsatte likevel å synge. Det var ikke før i 1934 hun sang i Storbritannia for aller siste gang. Tetrazzini døde i Milano 28. april 1940.

Dagens plate ble innspilt for Gramophone Company i London i 1908.

Giacomo Meyerbeer: Ombra leggiera (Skyggearien) fra Dinorah

Ombra leggiera (Skyggearien) fra Dinorah

Lytt til platen

Selskap: Gramophone Monarch Record
Katalognummer: 053143
Matrisenr: 2175f
Innspillingsår: 1908

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Glade jul av Franz Gruber

2009: Weinachten in der Fremde – Grosses tongemälde für Gesang, Rezitation, Orgel und Glocken, med Karl Zander og Richard Tauber.

2010: Det kimer nu til julefest av Carl Christian Nicolaj Balle

2011: Jeg er så glad hver julekveld av Peder Knudsen

2012: Ved Arnens Ild og Prissang av Richard Wagner

2013: Solvejgs Lied og Peer Gynt's Heimkehr av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643