Julekalender 2014 - 8. desember : Renato Zanelli

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

8. desember - Renato Zanelli

Dagens sanger ble født på ett kontinent, men vokste opp på et annet. Tilbake på sitt fødekontinent konverterte han fra gruvedrift til baryton, og deretter til tenor i Italia – både reisevirksomhet og karrieresteg ble gjort med store steg. Renato Zanelli er gruveadministratoren som ble baryton og deretter tenor.

Renato Zanelli

Renato Zanelli
(cantabile - subito )

Renato Zanelli Morales ble født i Valparaiso i Chile i Sør-Amerika, den 1. april 1892. Faren, Ottorino Zanelli var av italiensk opprinnelse, men hadde kommet til Chile for å arbeide i den lønnsomme gruveindustrien der. Han jobbet seg opp, og ble etter hvert eier av en suksessfull virksomhet. Så ble han gift med Dona Margarita Morales fra en innflytelsesrik Santiago-familie, og sammen fikk de en rekke barn. Renato Zanellis bror Carlos Zanelli Morales ble også sanger, men endret med tiden sitt navn til Carlo Morelli, slik at det ikke skulle bli forvirring mellom hvem av brødrene som opptrådte.

Da Renato Zanelli var 2 år bosatte familien seg i Europa slik at Renato Zanellis oppvekst hovedsakelig kom til å skje i Italia og Sveits. Han fikk sin utdanning i Neufchatel i Sveits, og senere i Torino i Italia. Særlig skal han ha utmerket seg i språkfagene. Han var kjent blant klassevennene for sin kjærlighet til sang, selv om han ikke hadde dette som fag.

I 1910 returnerte han til Chile sammen med noen av sine brødre for å overta farens salpetergruve i Valparaiso. Til tross for han ikke hadde noen formell utdanning i musikk, ble han raskt kjent for en fin stemme, og sang ofte på tilstelninger i Valparaiso og Santiago. I 1913 utførte han sin militærtjeneste i Santiago og ble reserveoffiser i artilleriet.

I 1915 giftet han seg med Dona Lucy Roldan fra Santiago, og de bosatte seg i hennes fødeby. På en sosial tilstelning der han sang, møtte han Maestro Angelo Querzé, en av de beste lærere i Chile. Av ham fikk Renato Zanelli beskjed om at han ”burde grave ut gullet han hadde i stemmen heller enn nitrat av fjellet i Chile”. Fra da av studerte han tre år hos Querzé, og lot brødrene ta hånd om gruvedriften.

I juli 1916 debuterte han på Teatro Municipal i Santiago i rollen som Valentin i Gounods opera Faust. Her sang han flere år på rad, i tillegg til fremførelser i Montevideo og Buenos Aires. Så reiste han i 1918 til New York, og holdt en rekke konserter. Dette ledet til at han fikk en audition for Giulio Gatti-Casazza fra Metropolitan-operaen og fikk kontrakt for seongen 1919-20. I september og oktober 1919 gjorde han også en rekke plateinnspillinger for Victor som ble publisert etter at han hadde debutert på Metropolitan som Amonasro i Aida, 19. november 1919. De påfølgende årene delta han tiden mellom Metropolitan og konsertturneer i USA. Men han kjente han måtte videre, og at andre barytoner ved Metropolitan fikk større roller enn ham selv. Samtidig var han ikke helt hjemme i stemmefaget baryton.

Da kontrakten med Metropolitan skulle fornyes i 1923 takket han nei. I stedet la han ut på en stor Sør-Amerika-turné, og i oktober reiste han til Italia, nærmere bestemt Milano. Her konsulterte han en rekke pedagoger om sine vokale problemer, og etter råd fra dem la han om til tenor. Han studerte iherdig i ett år, og brukte ofte grammofonplater for å lære. Så debuterte han på nytt som lyrisk tenor på Teatro San Carlos i Napoli 28. oktober 1924. På de mange små operahusene i Italia kunne han utvikle stemmen og samtidig få anledning til å synge for publikum.

Det viste seg etter hvert at han kunne påta seg tyngre roller en de lyriske han i utgangspunktet begynte med som tenor. I 1926 debuterte han også i rollen som Othello i Torino, og samme år sang han første gang ved operaen i Kairo i Egypt. Det neste året sang han Lohengrin for første gang, før han i 1928 fikk engasjement i Parma og Piacenza. Kritikerne i disse byene ga klart uttrykk for at de ville grille barytonen som var blitt tenor, men det hele ble en suksess og litt av et vendepunkt i Zanellis sangkarriere. Flere engasjementer fulgte, blant annet på Covent Garden i London og i Sør-Amerika. Fra 1929 til 1932 var han tilknyttet La Scala i Milano.

I 1934 besøkte han USA for første gang siden han som baryton sang i New York i 1923. Her gjorde han en rekke konserter, og ble signert for operafremførelser. Men han var allerede syk og det viste seg at han led av kreft i nyrene. En operasjon ble utsatt fordi han reiste til Sør-Amerika i November 1934. Til tross for sykdommen sang han to fremførelser av Othello i Santiago i januar 1935. I slutten av mars 1935 ble han operert, men det var for sent, sykdommen hadde gått for langt. Han kom aldri til bevissthet igjen, og døde få dager før sin 43-års dag.

Dagens plate ble innspilt i juni 1929 av The Gramophone Company.

Umberto Giordano: Si fui soldato fra Andrea Chenier

Si fui soldato fra Andrea Chenier

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D.B. 1339
Matrisenr: 32-602
Innspillingsår: 1929

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Jeg er så glad hver julekveld med K.F.U.M.-koret Sela

2009: I Know that my Redeemer Liveth.s, fra Messias av Georg Friedrich Händel.

2010: Shakespeare's carol av Thomas Augustine Arne

2011: Jeg er så glad hver julekveld av Peder Knudsen

2012: Det Lysnet i Skogen av Sigurd Islandsmoen og Sæterjentens Søndag av Ole Bull

2013: Parafrase over Tsjaikovskijs Blomstervals fra Nøtteknekkeren av Percy Aldridge Grainger og Bryllupsdag på Troldhaugen av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643