Julekalender 2014 - 5. desember : Marcella Sembrich

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

5. desember - Marcella Sembrich

Dagens sanger er ikke italiensk – noen andre nasjonaliteter må vi ta med i vår musikalske julekalender, og i dag presenterer vi en polsk sangerinne som var stjerne ved Metropolitan samtidig med Caruso, men definitivt med italiensk repertoar. Marcella Sembrich, født Prakseda Marcelina Kochańska var en av tidens store koloratursopraner.

Marcella Sembrich, ca 1880

Marcella Sembrich, ca 1880
(Wikimedia Commons )

Hun ble født 15. februar 1858 i byen Wizniewczyk i daværende Østerriksk Galicia, tidligere en del av Polen, i dag del av Ukraina. Ved fireårsalderen begynte hun å spille piano med faren som lærer, og fiolin da hun var seks år gammel. Da hun var 12 spilte hun offentlig for første gang ved dansearrangementer for å spe på inntekten til familien. Samtidig begynte hun å studere fiolin og piano ved konservatoriet i Lemberg. Hennes lærer her var professor Wilhelm Stengel, som hun senere giftet seg med.

I 1875 reiste hun til Wien der hun fortsatte studiene, og her ble hun overtalt til å gå over til sang. Hun studerte først under Victor Rokitansky i Wien, og deretter i Milano under Lamberti jr. Allerede 7. juni 1877 debuterte hun i sin første operarolle på den italienske operaen i Athen som Elvira i operaen I Puritani av Bellini. Her sang hun også i operaene Dinorah, Lucia di Lammermoor, Robert le Diable og La Sonnambula! Samtidig tok hun morens fødenavn Sembrich som etternavn.

Så fortsatte videre studier i Wien før hun I 1878 ble engasjert ved operaen i Dresden. Her var hun frem til hun reiste til London i 1880. Her ble hun straks engasjert for fem sesonger, men fortsatte en utstrakt reisevirksomhet, og debuterte blant annet på Metropolitan i New York i 1883. Sommeren 1884 studerte hun videre under Francesco Lamperti, og i årene som fulgte bodde hun delvis i Berlin og Dresden samtidig som hun hadde engasjementer i de fleste store europeiske byer.

Fra 1898 til 1909 sang hun ved Metropolitan Opera, og var nærmest regnet som en amerikansk sangerinne. Fra 1903 gjorde hun også grammofoninnspillinger, først for amerikansk Columbia, og fra fra 1904 for Victor Talking Machine Company.

Etter at hun trakk seg tilbake fra scenen i 1909 fortsatte hun å gi konerter frem til hennes mann døde I 1917. Etter dette fortsatte hun som pedagog og hadde en rekke studenter ved Curtis Institute of Music i Philadelphia og The Juilliard School of Music i New York.

Marcella Sembrich døde 11. januar 1935. Hennes etterlatte papirer, klippbøker, notater, konsertprogrammer og korrespondanse oppbevares i dag ved The New York Public Library, Music Division. Det er også opprettet et Marcella Sembrich-museum på hennes landsted ved Lake George i Bolton Landing utenfor New York. Museet ble opprettet i 1940 og holder hennes minne levende gjennom en rekke arrangementer der de også fremhever yngre sangere.

Dagens plate, Ah! fors el lui, fra Verdis opera La Traviata ble innspilt for Victor i 1906.

Giuseppe Verdi: Ah! fors el lui fra Rigoletto

Ah! fors el lui fra Rigoletto

Lytt til platen

Selskap: Victor
Katalognummer: 08818
Matrisenr: 08818
Innspillingsår: 1906

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Julen har englelyd av Andreas Peter Berggreen

2009: Et barn er født i Bethlehem, med tysk melodi, tekst: Grundtvig.

2010: Weinachts-Sinfonie av Gaetano Maria Schiass

2011: Jul (Noël) av Charles Gounod

2012: Operaarier av Charles Gounod og Ruggiero Leoncavallo

2013: Norrønafolket og Kongekvadet av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643