Julekalender 2014 - 3. desember : Nellie Melba

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

3. desember - Nellie Melba

I dag presenterer vi en sanger de fleste har hørt om uten å vite det. Melbasaus er en kjent smak for mange. Det finnes til og med yoghurt med smaken Peach Melba. Men ikke mange i dag har hørt operasangerinnen navnet på denne sausen kommer fra, nemlig Nellie Melba.

Melba i 1904

Melba i 1904.
(Wikipedia )

Nellie Melba ble født i Melbourne, Australia 19. mai 1859. Hennes egentlige navn var Helen Porter Mitchell. Første gang hun sang offentlig var antakelig på en lokal tilstelning som var organisert av hennes tanter – da var hun 6 år gammel.

I 1886 reiste hun til London for å komme seg opp og frem i operaverdene, og sang første gang i london samme år. Aviskritikken var ikke god, hennes stemme ble karakterisert som en ”utrent vokalist men med en naturlig stemmeklang”. Hun fant raskt ut at hun kunne trenge timer med en velrenomert sangpedagog, og reiste med et anbefalelsesbrev til Madame Marchesi i Paris, en av tidens viktigste sangpedagoger. Her studerte hun i ett år, før hun debuterte på operascenen som Gilda i Verdis opera Rigoletto på Théatre de la Monnaie i Brussels, 13. oktober 1887. Hun ble allerede da ansett som en stjerne og ble vel ansett av Brussels-publikumet.

Da Melba returnerte til London i 1888 håpet hun på stor suksess, men avisene var fortsatt ikke særlig entusiastiske etter hennes debut på Covent Garden operaen. Hun fortsatte derfor en sesong til i Brussels, og ble også engasjert i Paris. I begynnelsen av juni 1889 var hun tilbake på Covent Garden som Gilda, men det var først uken etter hun fikk sin etterlengtede London-suksess i rollen som Juliette i Gounods opera Romeo et Juliette.

Nå var hun definitivt godtatt av de kresne Londonerne, og hun høstet den ene store suksessen etter den andre i forskjellige operaroller.

Sin siste offentlige opptreden i London hadde hun i 1926. men sang enda på noen veldedighetsarrangementer til så sent som i 1930. I lenge etter reiste hun tilbake til Australia, der hun døde 23. februar 1931. En stor stjerne var sluknet.

Vi kan likevel høre stemmen hennes i dag på gamle grammofonplater. I perioden 1901 til 1926 gjorde hun en rekke innspillinger av berømte arier fra sitt opera-repertoar, og da de tidligste er innspilt i hennes storhetstid, kan vi gjennom sus og støy ane hvilke stor artist hun var. Nå er nok tolkningene gangske annerledes enn hva som ville være godtatt i dag, men likevel viser de en flott fortolkningskunst.

Dagens innspilling ble gjort i New York eller Camden, New Jersey, ultimo mars 1907.

Gaetano Donizetti: Vannvidsscenen - Fra Lucia de Lammermoor

Vannvidsscenen

Lytt til platen

Selskap: Victor
Katalognummer: 88071
Matrisenr: 88071
Innspillingsår: 1907

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Den heliga staden av Stephen Adams

2009: The Christmas Waits, et potpourri over ulike julesanger.

2010: Julen har brakt velsignet bud av C.E.F. Weyse

2011: Ave Maria av Bach / Gounod

2012: Til min Gyldenlak av Emlig Frijs

2013: Våren av Edvard Grieg og Mot kveld av Agathe Backer Grøndahl


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643