Julekalender 2014 - 25. desember : Sekstetten Chi mi frena fra Lucia de Lammermoor

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

Bonus: 25. desember - Sekstetten Chi mi frena fra Lucia de Lammermoor

Det er første juledag og vi presenterer 6 fabelaktige sangere på ett brett i en legendarisk plateinnspilling av Sekstetten Chi mi frena fra Lucia di Lammermoor av Donizetti. Alle sangerne var tilknyttet Metropolitan i New York, operahuset som gjennom hele 1900-tallet har trukket de største sangere til seg.

Metropolitan opera i 1905

Metropolitan opera i 1905
(Wikimedia Commons)

I løpet av desember har vi presentert flere utdrag fra Gaetano Donizettis opera Lucia di Lammermoor som komponisten skrev i 1835. Derfor passer det fint å kunne presentere enda et utdrag av operaen, men denne gangen sekstetten som vi finner mot slutten av akt 2.

Det er virkelig et stjernelag på denne innspillingen som er gjort 16. desember 1927. Sangerne er Amelita Gali-Curci, sopran, Louise Homer, alt, Beniamino Gigli, tenor, Giuseppe de Luca, baryton, Ezio Pinza, bass og Angelo Bada, tenor. Det er orkesteret ved Metropolitan-operaen som spiller under ledelse av Giulio Setti.

To av sangerne har vi presentert grundig i løpet av vår Musikalske adventskalender, nemlig Galli-Curci og Gigli. De andre sangerne må imidlertid også få en kort presentasjon.

Louise Homer, alt

Louise Homer

Louise Homer
(Wikimedia Commons)

Louise Homer ble født i Pittsburgh, Pensylvania den 30. april 1871. Hennes fødenavn var Louise Dilworth Beatty. Faren som var prest var i utgangspunktet negativ til at hu skulle gå musikkens vei, men etter hvert fikk hun ta sangundervisning, først i Pittsburgh og deretter studerte hun i Boston. Der møtte hun Sidney Homer og giftet seg med ham i 1895. Ikke lenge før hu giftet seg debuterte hun i januar 1895 som vaudeville-sanger. Det ble flere vaudeville-opptredener før hun i 1898 reiste til Frankrike for å ta videre sangtimer.

Hennes virkelige operadebut skjedde i Vichy i Frankrike i rollen som Leonore i Donizettis opera La Favorite i 1898. Året etter sang hun ved Covent Garden i London og i Brussels. Så ble hun i 1900 engasjert ved Metropolitanoperaen, og her debuterte hun som Amneris i Verdis Aida. Hun skulle synge en rekke roller ved Metropolitan, både i det tyske og det italienske repertoaret. Sin siste forestilling der sang hun i november 1929.

Louise Homer døde 6. mai 1947 i Winter Park, Florida.

Giuseppe de Luca, tenor

Giuseppe de Luca

Giuseppe de Luca
(Wikimedia Commons)

Giuseppe de Luca ble født 25. desember 1876 i Roma. Som mange andre sangere startet også Giuseppe de Luca å synge i kirkekor. Etter hvert studerte han sang ved konservatoriet i Roma og debuterte på operascenen i Picacenza i 1897 i rollen som Valentin i Gounods opera Faust. I perioden 1902-1910 sang han fast ved La Scala i Milano, og et av høydepunktene fra denne tiden var urfremføringen av Puccinis opera Madame Butterfly i 1904. der han sang rollen som Sharpless. Så fulgte også opptredener i London der han debuterte ved Covent Garden i 1907.

Han debuterte på Metropolitan 25. november 1915 i rollen som Figaro i Mozarts opera Barbereren i Sevilla. Her ble han metropolitans ledende baryton i 20 år frem til 1935. Han sang der også sesongen 1939-40.

Etter at han trakk seg tilbake fra scenen underviste han ved Juilliard School of Music i mange år. Giuseppe de Luca døde i New York 26. august 1950.

Ezio Pinza, bass

Ezio Pinza

Ezio Pinza
(Wikimedia Commons)

Ezio Pinza ble født i Roma 18. mai 1892, men vokste opp i Ravenna. Han studerte etter hvert ved konservatoriet i Bologna og han debuterte på operascenen i 1914 som Oroveso i Bellinis opera Norma. Så kom Første verdenskrig og avbrøt sangkarrieren, men etter endt militærtjeneste kunne han gjenoppta sangen ved operaen i Roma. Han debuterte så ved La Scala i 1922 og ble en populær sanger i Milano.

Han debuterte ved Metropolitan i november 1926, og her skulle han ha sitt virke helt til 1948. Etter dette sang han i en del Broadway-musikaler og filmer. Sin siste filmrolle hadde han i 1953 der han spilte den russiske bassen Fjodor Sjaliapin i filmen Tonight We Sing som handlet om den russisk-amerikanske impresario Sol Hurok. Ezio Pinza døde den 9. mai 1964 i Stamford, Connecticut.

Angelo Bada, tenor

Angelo Bada

Angelo Bada
(Historic opera Singers)

Angelo Bada ble født 27. mai 1876 i Novara i Italia. Her studerte han sang med Cecilio Manfredi og debuterte på operascenen i januar 1900 som budbringeren i Verdis opera Aida. De neste årene sang han for det meste i Italia, både på La Scala og ved Teatro San Carlo i Napoli.

Den 16. november 1908 debuterte han på Metropolitan-operaen, og her kom han ti å være en av de faste sangerne i 30 sesonger. For det meste sang han mindre roller, comprimario-roller, men han opptrådte også i enkelte større roller. I løpet av årene på Metropolitan gjestet han også en rekke andre byer, både i Europa, Afrika, Sør-Amerika og Australia. Han hadde sin siste forestilling ved Metropolitan ble 9. april 1938 og flyttet deretter tilbake til Italia.

Angelo Bada døde 23. mars 1941 etter et kort sykeleie.

Gaetano Donizetti: Sekstetten Chi mi frena fra Lucia de Lammermoor

Sekstetten Chi mi frena fra Lucia de Lammermoor

Lytt til platen

Selskap: Disco Grammofono
Katalognummer: D.Q.102
Matrisenr: 2-054209
Innspillingsår: 1927


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (1)

Thanks very much, all of you for these delightful Christmastide recordings! Gud jul.

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643