Julekalender 2014 - 24. desember : Jussi Björling

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

24. desember - Jussi Björling

JULAFTEN – og da må vi bare ha et ikon av en innspilling, nemlig Cantique de Noël av den franske komponisten Adolphe Adam sunget av den svenske tenoren Jussi Björling. For mange blir det ikke jul uten at man har hørt denne innspillingen – O helga natt!

Jussi Björling

Jussi Björling
(Wikipedia)

Jussi Björling ble født 2. februar 1911 (den 5. februar i følge jordmoren) i Stora Tuna i Dalarna i Sverige. Han var sønn av David Björling (1873-1926) som var en anerkjent sangpedagog med utdannelse fra Konservatoriet i Wien og Metropolitans operaskole. Med en slik bakgrunn var det ikke rart at Johan Jonatan Björling som han egentlig het slo inn på sangens bane. Sin første sangundervisning fikk han fra sin far, og allerede 5 år gammel deltok han i den første Björling-kvartetten som bestod av far med sine tre sønner Olle, Gösta og Jussi. I årene 1919 til 1921 turnerte de i USA, og gjorde også noen plateinnspillinger her med guttetrioen. Etter hvert kom det enda en lillebror Karl med i guttetrioen som nå ble kvartett.

Etter farens død i 1926 arbeidet han noen år i forskjellige yrker i Ystad før han i 1928 ble antatt ved Musikkonservatoriet i Stockholm der han studerte under professor John Forsell. Samme år sang han også for første gang i svensk radio. Hans offisielle debut på operascenen kom i 1930 i rollen som Don Ottavio i Mozarts Don Juan ved Stockholmsoperaen. Så fulgte i rask rekkefølge også opptredener som Arnold i Rossinis Wilhelm Tell og Jonathan i Carl Nielsens Saul og David. I årene frem til 1939 skulle han synge fast ved Operaen i Stockholm, og her fremførte han så mange som 54 forskjellige roller.

I 1934 sang han ved en stor konsert i Tivoli i København, og denne opptredenen ledet ham ut i verden. Barei årene 1936-37 sang han i Dresden, Paris, Praha, Wien, Berlin, Budapest, London og Salzburg. Etter en konsert i London ble han omtalt som en ny Caruso! Han sang for første gang i Carnegie Hall i New York i 1937 og debuterte ved Metropolitan Opera i New York den 19. november 1938 i La Boheme. Høsten 1940 debuterte han i San Francisco, men de resterende årene av Andre verdenskrig sang han for det meste i Sverige, og var tilbake ved Den kongelige operaen i Stockholm. Noen reiser ble det likevel, og han gjorde sin italienske debut i Verdis Il Trovatore i Firenze i 1943.

Etter krigen vendte han tilbake til USA, men tilbrakte store deler av sommerhalvåret i Sverige på familiens sommersted Siarö utenfor Stockholm. Sommerferiene ble bare avbrutt av konserter i Sverigie og noen gjesteopptredener. Høsten 1946 debuterte han med La Scalas ensemble i Milano, i Sportspalasset da operahuset ikke var klart til bruk enda etter krigens ødeleggelser.

Han sang også hvert år ved de populære konsertene i Gröna Lund i Stockholm fra 1930 til 1960, konserter som det også finnes opptak fra. Slike populære fremtredener og ikke minst en rekke grammofoninnspillinger, ikke bare av opera men også noen slagere under psevdonymet Erik Odde var med på å gi ham en stor posisjon hos den svenske befolkningen. Ved en avstemning i 1944 ble han valgt til den mest populære røsten i svensk radio, en posisjon som han beholdt helt til sin død, ja kanskje har enda. Samme år ble han også utnevnt til Kunglig Hovsångare.

På slutten av 1940 tallet og gjennom 1950-årene var han den ledende tenoren ved Metropolitan i tillegg til Gigli. Av hans roller her kan en fremheve Hertugen i Verdis opera Rigoletto og Rodolfo i Puccinis La Boheme, men han fremførte også en rekke andre roller i det italienske og franske repertoaret til svært gode omtaler.

Utover 1950-tallet holdt han et høyt aktivitetsnivå, men samtidig tok han ikke så godt vare på seg selv og i løpet av høsten 1959 hadde han flere mindre hjerteproblemer. Rett før en forestilling på Covent Garden 15. mars 1960 fikk han et hjerteattakk, men gjennomførte likevel forestillingen. Etter dette ble han sterkt svekket, og de siste gangene han opptrådte på en operascene ble med operaene Il Trovatore av Verdi og Faust av Gounod ved Cosmopolitan-opeaen i San Francisco i overgangen mars/april 1960. Den 20. august 1960 sang han offentlig for siste gang ved en populærkonsert på Skansen i Stockholm. Han døde av hjerteinfarkt natt til den 9. september 1960 på Björlingfamiliens sommersted på øya Siarö i Stockholms skjærgård.

Björling gjorde en rekke plateinnspillinger, de første allerede som gutt i 1920. Etter hvert ble det 78-plater med operaarier, alt i alt omkring 650 platesider og da det nye LP-mediet gjorde det enklere å utgi komplette operaer kom han til å medvirke på 11 komplette innspillinger. Av disse er innspillingen av Tosca der han synger rollen som Cavaradossi i 1957 dirigert av Leinsdorf et høydepunkt. Ellers finnes også en in innspilling av La Boheme.

Dagens plate ble innspilt i Stockholms konserthus’ store sal den 8. februar 1959. Det Kungliga hovkapellet ble dirigert av Nils Grevillius.

GOD JUL!

Adoplphe Adam: O Helga natt

O Helga natt

Lytt til platen

Selskap: RCA Victor
Katalognummer: FRS576
Matrisenr: 45-KSAW 0122
Innspillingsår: 1959

Plateomslag front
Plateomslag bak

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Fra oratoriet Messias av Georg Friedrich Handel

2009: Messe de Beata Virgine av Antoine Brumel

2010: Missa Assumpta est Maria av Giovanni Pierluigi da Palestrina

2011: In Dulci Jubilo (Orgelbüchlein) av Johann Sebastian Bach

2012: Sanger og arier av Richard Wagner med Kirsten Flagstad

2013: Klaverkonsert i a-moll av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643