Julekalender 2014 - 22. desember : Giuseppe di Stefano

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

22. desember - Giuseppe di Stefano

Dagens plate er en utgave av en av de aller mest elskede arier fra Puccinis operaer i det hele. Tårnarien fra Tosca er en smektende komposisjon som får det beste ut av de tenorer som fremfører den. Og dagens sanger er Giuseppe di Stefano som virkelig var en stjernetenor, men det varte dessverre ikke mer enn omkring 15 år før han var over toppen.

Giuseppe di Stefano som Radames

Giuseppe di Stefano som Radames
(Wikipedia)

Giuseppe di Stefano ble født den 24. juli 1921 i den lille landsbyen Motta Santa Anastasia i nærheten av Catania. I 1927 flyttet familien til Milano, men det var ikke det spor musikkinteresse hos Giuseppe før han var 14 år gammel. Da begynte han i koret ved Santa Maria di Caravaggio, og en tid etter sang han i Duomo di Milano. Operainteressen ble vakt av en venn som fikk ham til å gå på forestillinger på La Scala. De to vennene begynte å synge og underholde ved forskjellige steder der operavenner møttes, men med variabelt bifall. I 1938 deltok di Stefano i to sangkonkurranser, i Milano og i Firenze. Og han vant begge!

Han gikk nå seriøst inn for en sangkarriere og studerte to år med Adriano Tocchio, en tenor fra koret ved La Scala. Så fikk han i 1941 muligheten til å synge for Luigi Montesanto, og ble dennes elev en periode. Etter at de tyske troppene besatte Italia i 1943 flyktet di Stefano til Sveits der han kom i kontakt med radioen i Lausanne og fikk for første gang mulighet til å synge med et profesjonelt orkester. Her sang han i tre operaer som ble overført i radio, blant annet i Elskovsdrikken av Donizetti.

Da krigen var over returnerte di Stefano til Milano for videre studier med Montesanto. Året etter fant hans offisielle operadebut sted i rollen som Des Grieux i Massenets opera Manon i den nord-Italienske byen Reggio Emilia den 20. april 1946. Deretter fulgte hans debut på La Scala i Milano den 15. mars 1947, igjen i rollen som des Grieux i Manon. Så et engasjement i Parma der ha blant annet sang i Søvngjengersken av Bellini.

Så stod USA for tur, og di Stefano debuterte på Metropolitan i New York den 25. februar 1948 i Verdis opera Rigoletto. Han ble ved Metropolitan i 4 år samtidig som han også opptrådte flere ganger i Sør-Amerika. I 1952 returnerte han til La Scala og sang i noen fremførelser av La Boheme og La Goiconda. Dette var så suksessfullt at det ble satt opp noen ekstra fremføringer. Dermed ble han forsinket i forhold til den oppsatte kontrakten med Metropolitan, noe som førte til at den bestemte lederen av operahuset, Rudolf Bing, kansellerte hele di Stefanos kontrakt samtidig som han sperret ham ute fra alle operascener i USA. Dermed bar det tilbake til Europa, og di Stefano ble ved La Scala de neste 10 årene.

Slutten av 1950-tallet ble den beste tiden i di Stefanos karriere. I tilleg til La Scala sang han ved flere andre italienske scener, blant annet i Roma, Arena di Verona, Firenze, Napoli og Palermo. Han debuterte i Wien i 1956 i en fremførelse av Lucia di Lammermoor, der Maria Callas sang Lucia og Herbert von Karajan dirigerte. I 1957 opptrådte han for første gang i Storbritannia, nemlig i Donizettis Elskovsdrikken ved Edinburgh-festivalen. I 1961 sang han i Tosca i London, og i 1963 skulle han gjøre tre forestillinger av La Boheme på Covent Garden. Han sang den første, men da han måtte kansellere de to neste var det en annen ung sanger som hoppet inn, nemlig Luciano Pavarotti.

I 1964 prøvde han seg på Wagners Rienzi på La Scala uten særlig suksess, og i 1966 skulle han synge rollen som The Moor i Verdis opera Othello ved operaen i Pasadena, California. Dette ble heller ikke noen stor forestilling, og han begynte etter hvert å gå i andre retninger enn en fortsatt operakarriere. Han hadde antakelig ikke god nok sangteknikk til å holde stemmen i god form etter å ha sunget krevende roller i mange år.

Ved Berlins Theater des Westens sang han i en operette i 1966, nemlig rollen som Prins Sou Chong i Léhars’ Das Land des Lächelns. Dette ble en stor suksess, og han sang over 100 forestillinger. Han gjentok suksessen året etter i den samme operetten i Canada og USA, og i Wien mot slutten av 1967. I 1968 prøvde han seg på nok en operette i Berlin, Der Zarewitsch av Léhar, men kritikken var dårlig, og etter bare 16 forestillinger ble kontrakten hans annulert. Begeret som fikk det til å renne over for impressarioen var nok at di Stefano også måtte avbryte en forestilling. I 1972 gjorde han et comeback sammen med Maria Callas. De reiste på en turné som førte dem over det meste av Europa, Nord-Amerika og Japan. Det skal nok ikke stikkes under en stol at begge sangerne på dette tidspunktet for lengst hadde passert sin beste tid stemmemessig.

Han trakk seg så tilbake til sitt hjem i Milano der han arbeidet som pedagog, plateprodusent og sang fra tid til annen i mindre sammenhenger. Den aller siste gang han opptrådte i en operaforestilling var i rollen som keiseren i Turandot i 1992.

I november 2004 ble han skadet etter et overfall i Kenya, og tross to operasjoner i Mombasa tilstanden hans verre og han ble dermed flyet til Milano. Han kom seg aldri etter dette, og døde 3. mars 2008.

Dagens innspilling ble gjort for his Master’s Voice den 6. desember 1947. Orkesteret ble dirigert av Alberto Erede.

Giaccomo Puccini: E lucevan le stelle fra Tosca

E lucevan le stelle fra Tosca

Lytt til platen

Selskap: his Master's Voice
Katalognummer: D.B.6580
Matrisenr: 2EA.12616
Innspillingsår: Ca. 1947

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Panis Angelicus av Cesar Franck

2009: Vom Himmel Hoch innspilt i Berlin i 1907

2010: Good King Wenceslas med melodi fra Piæ Cantiones

2011: In Dulci Jubilo av Johann Walther

2012: Jeg Lagde Mig Saa Silde (Norsk folketone)

2013: Norske danser av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643