Julekalender 2014 - 21. desember : Franz Völker

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

21. desember - Franz Völker

I dag presenterer vi Franz Völker, en tysk sanger som startet sin karriere i Frankfurt. Han er kanskje mest kjent for samarbeidet med dirigenten Clemens Krauss og det store tyske repertoaret. Vi vender likevel tilbake til det italienske og hører ham i en arie fra Verdis opera Trubaduren.

Franz Völker, katalog fra 1935

Franz Völker, katalog fra 1935
(Blog.schellacks.de)

Franz Völker ble født 31. mai 1899 i den lille byen Neu-Isenburg like utenfor Frankfurt. Her drev foreldrene et vaskeri. Franz gikk til pianoundervisning i oppveksten, og fikk høre at han også hadde en god stemme. Etterhvert sang han i forskjellige kor, også solistpartier, men var nølende til om han skulle gå videre med musikken. Etter at han var ferdig med vanlig skolegang arbeidet han en periode i en bank før han hadde sin militærtjeneste mot slutten av Første Verdenskrig. Etter krigen fortsatte han i banken. Selv også etter at han vant en sangkonkurranse i radio nølte han med å ta opp musikken på full tid. I mellomtiden hadde han giftet seg med Luise Schroth i 1923, og det var hun som overtalte ham til å ta sangtimer med Alexander Wellig, en kjent pedaog som også hadde undervist Heinrich Schlusnus. Han studerte med ham i ett og et halvt år.

I 1926 ble han invitert til operaen i Frankfurt for å prøvesynge. Det var dirigenten Clemens Krauss som tok initiativet til dette. Clemens Krauss var en høyt ansett dirigent, særlig i repertioar av Wagner og Richard Strauss, men også i lettere Wiener bonbons. Det var Clemens Krauss som i sin tid tok iniativet til de nå så populære nyttårskonserter ved Musikverein i Wien.

Resultatet av prøvesangen ble at han fikk en femårs kontrakt ved operaen i Frankfurt, og han debuterte som operasanger med rollen som Florestan i Beethovens Fidelio, 2. november 1926. Andre roller han sang de første årene i Frankfurt var Max i Webers opera Friskytten, Erik i Wagners Flyvende Hollender og en sjømann i Tristan og Isolde. Clemens Krass så til at Völker ikke ble brukt for mye på scenen så han kunne utvikle sin stemme uten å forsere.

Den neste sesongen ble det flere kontraster, han sang blant annet rollen som komponisten Max i Kreneks opera Johnny Spielt Auf og Walther von der Stolzing i Wagners opera Mestersangerne fra Nürnberg. Den 18. november 1928 sang han sin første Radames i Verdis opera Aida og i mai 1929 fremførte han Siegmunds parti i Wagners Valkyren. Sesongen 1929-30 sang han tittelrollene i Wagners Lohengrin og Aubers Fra Diavolo. Nå var han en etablert heltetenor med roller i både det store tyske repertoaret og italiensk opera.

I 1931 ble han hentet til Wien, igjen av Clemens Krauss som i mellomtiden var blitt musikksjef ved Staatsoper i Wien. Her ble han frem til 1935, og opptrådte i denne perioden også mange ganger ved Salzburg-festivalen. Den 25. juli 1933 debuterte han også i Bayreuth med rollen som Siegmund i Valkyrien til gode kritikker. Han returnerte til Bayreuth flere ganger de neste årene. Samme rolle sang han også ved Covent Garden i London i 1934, i Amsterdam i 1935, i Paris i 1937 og i Budapest i 1941.

I 1935 ble Clemens Krauss musikksjef ved Berliner Staatsoper, og Franz Völker fulgte ham dit. Her sang han en rekke roller, blant annet tittelrollen i Verdis opera Don Carlos. Han ble ved Berliner Staatsoper til slutten av Den andre verdenskrig. Selv om krigen pågikk var det ikke før mot slutten at det daglige livet i Berlin ble så påvirket av krigen at det ikke gikk å holde operaforestillinger. Men det siste krigsåret fra sommeren 1944 ble det bare med sporadiske konserter inntil all musikkvirksomhet nærmest stoppet opp i 1945.

Mot slutten av 1945 ble han engasjert til Bayerische Staatsoper i München av Hans Knappertbusch, dirigenten som i dag mest er kjent for sine fine Wagnertolkninger. Völker skulle bli i Mümchen til 1952 der han gjorde over 100 forestillinger blant annet i rollene som Siegmund, Florestan, Pedro i Tiefland av D’Albert, Max i Friskytten, Canio og Othello.

I 1948 ble han syk av diabetes og ble etter hvert nødt til å avlyse flere forestillinger. Dette var nok en sterkt medvirkende årsak til at han trakk seg tilbake fra opera, og deltok i sin aller siste operaforestilling i München 16. juni 1952 da han sang Max i Friskytten av Weber. De senere år av sitt liv konsentrerte han seg som undervisning mens han samtidig ga konserter, ofte med liedrepertoar. O 1955 ble han leder for de vokale mesterklassene ved Peter Cornelius-konservatoriet i Mainz, og i 1958 ble han tilknyttet musikkakademiet i Stuttgart. Men sykdommen satte sine spor, og 5. desember 1965 død Franz Völker på sykehuset i Darmstadt.

Dagens plate ble innspillt for Polydor i 1938, mens utgaven vi har digitalisert fra er utgitt av Deutsche Grammopon Gesellschaft rett etter Den andre verdenskrig.

Ifølge The Record Collector (september 2003) er utgaven fra 1938 en dubbing av en innspilling av den samme arien fra 1928. Dette virker noe rart, og bibliotekskatalogen World Cat lister en utgave fra 1937. Vi har altså ikke kommet helt til bunns i når denne platen er innspilt. Er det noen av våre lesere som kan bidra?

Giuseppe Verdi: Di quella pira fra Il Trovatore

Di quella pira fra Il Trovatore

Lytt til platen

Selskap: Deutsche Grammopon Gesellschaft
Katalognummer: 62776B
Matrisenr: 2623 BH1
Innspillingsår: 1938?

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Hark! The Herald Angels Sing av Felix Mendelssohn

2009: Den Hellige Stad av Stephen Adams

2010: Danket dem Herrn av Dieterich Buxtehude

2011: Es ist ein Ros entsprungen av Michael Praetorius

2012: Landkjenning av Edvard Grieg

2013: Symfoniske danser av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643