Julekalender 2014 - 20. desember : Mattia Battistini

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2043

20. desember - Mattia Battistini

I dag presenterer vi en sanger som er blitt kalt barytonenes konge. Mattia Battistini videreførte mye av den gamle sangteknikken og fremførelsespraksisen som allerede da var i ferd med å gå av moten så allerede ved sine første plateinnspillinger i 1902 ble han sett på som gammeldags og fra en annen tid. Men det gjør at vi i dag kan lytte til en sanger med kunstneriske aner tilbake til 1800-tallet.

Mattia battistini, ca. 1910

Mattia battistini, ca. 1910
(Wikimedia Commons)

Mattia Battistini ble født i Roma, 27. februar 1856. Familien hadde i generasjoner gjort det bra innen medisin, faren var professor i anatomi ved Universitetet i Roma, og det var meningen at Mattia skulle fortsette den samme veien. Imidlertid brøt han av studiene for å studere sang, først med Emilio Terziano, og deretter med Veneceslao Persichini. Han konsulterte også en av de beste barytoner fra en tidligere generasjon, Antonio Cotogni for å raffinere sin sangteknikk.

Han debuterte før julen 1878 i Roma på Teatro Argentina i rollen som Alfonso i Donizettis opera La Favorita. I løpet av tre år sang han i en rekke små operahus i Italia, og på den måten kunne han trene stemmen i de mange rollene som finnes for barytonfaget.

I 1881 reiste han på en lengre turne til Sør-Amerika og sang blant annet i Buenos Aires. Hjemreisen gikk over Spania der han gjorde suksess i Madrid og Barcelona i 1882. I 1883 debuterte han på Covent Garden i London i rollen som Riccardo i Bellinis opera I Puritani. På rollelisten stod også Marcella Sembrich. Ved andre produksjoner var det Adelina Patti som var trekkplasteret. Men etter hvert gjorde Mattia Battistini det også bra og i 1886 debuterte han ved Teatro San Carlo i Napoli med umiddelbar suksess.

I 1888 reiste han igjen til Sør-Amerika, men dette skulle bli den siste gangen han reiste på en oversjøisk reise. En stormfull overfart skal ha gitt ham liten lyst til flere båtreiser, og han ungikk også Nord-Amerika, selv om han fikk flatterende tilbud fra Metropolitan i New York. Samme år debuterte han imidlertid ved La Scala i Milano og ble straks engasjert for den kommende sesongen.

I 1892 debuterte han i Russland, og ble knyttet til operahusene både i St. Petersburg og Moskva. Her gjorde han stor suksess, og sang 23 operasesonger for det russiske publikumet. Han delte deretter tiden sin mellom Russland og de store Europeisk byer som Milano, Lisboa, Barcelona, Madrid, Berlin, Wien, Praha, Budapest og Paris. Da han sang ved Covent Garden i London igjen sesongen 1905-06 var han blitt en publikumsyndling.

Så kom første verdenskrig satte en stopper for mye reisevirksomhet, og da den russiske revolusjonen førte til at aristokratiet i Russland falt etter 1917 forsvant mye av Barttistinis publikum. Siden Battistini ikke ville synge i Amerika, konsentrerte han seg om konsertopptredener i Vest-Europa. Han startet derfor sitt eget sangkompani som han turnerte med.

Den siste gang han sang offentlig var i Graz i Østerrike 17. oktober 1927. Da var sangeren nesten 72 år, og han hadde hatt en profesjonell karriere i omkring 50 år. Så trakk han seg tilbake til sin familie-eiendommen Collebaccaro di Contigliano i Rieti utenfor Roma. Her døde han 7. november 1928 av en hjertelidelse.

Mattia Battistini gjorde sine første plateinnspillinger i Warszawa i 1902 for The Gramophone and Typewriter Company. Han fortsatte å gjøre innspillinger for dette selskapet frem til 1924. Dagens plate ble innspilt omkring 1920.

Gaetano Donizetti: Vien Leonora a piedi tuoi fra La Favorita

Vien Leonora a piedi tuoi fra La Favorita

Lytt til platen

Selskap: his Master's Voice
Katalognummer: D.B. 148
Matrisenr: 2-052208
Innspillingsår: Ca 1920

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: O helga natt av Adolphe Adam (sunget av Caruso)

2009: Star of Bethlehem av Stephen Adams

2010: Laudate Dominum av Wolfgang Amadeus Mozart

2011: Rejoice greatly fra oratoriet "Messias" av George Friedrich Händel

2012: Nu løftes laft og lofte av Edvard Grieg

2013: Anitras dans og I Dovregubbens hall av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643