Julekalender 2014 - 2. desember

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

2. desember - Francesco Tamagno

Operaen Othello av Giuseppe Verdi ble urfremført i 1887 med Francesco Tamagno i hovedrollen. Det er nettopp Tamagno vi presenterer i dag, med en arie fra denne operaen. Platen er et eksempel på ”Creator’s record” – en benevnelse på plater innspilt med den som hadde rollen ved urfremføringen.

Tamagno som Othello på La Scala i 1887

Tamagno som Othello på La Scala i 1887.
(Wikimedia Commons )

Francesco Tamagno ble født i desember 1850 i Torino. Som mange sangere hadde han sine første gutteår som korist i det lokale kirkekoret. I tillegg fikk han opplæring av en lokal lærer, og undervisningsrommet var under en bro over elven Dori. Dette opplegget var kanskje ikke veldig seriøst, og da Francesco og en av hans brødre, Domenico, prøvde å komme inn på konservatoriet i Torino i 1868 fikk de beskjed om at de nok kunne bli gode korister, men uten noen tidligere utdanning var det utelukket at de kunne begynne på konservatoriet. Dermed ga de opp sangen begge to.

Likevel var det noe som lå i Francesco, og så snart han hadde tjent en liten slant penger stod han i kø for å få billett til de rimeligste plassene på operaen i Regio. Her hørte han mange av tidens store operastjerner, blant annet tenorene Patierno og Tamberlick. Tamberlick var regnet som ”Tenorenes konge” – en tittel som altså Tamagno senere skulle erobre.

I 1870 klarte han å komme seg inn i koret ved operaen i Regio. Samme år fikk han sjansen til å hoppe inn på en dags varsel i en rolle da en av de faste solistene var blitt syk. Dette klarte han med glans, og Maestro Carlo Pedrotti som hadde nektet ham adgang til konservatoriet noen år tidligere innrømmet at alle kan ta feil, og at han likevel skulle få begynne å studere sang.

Tamagnos første virkelige engasjement kom i 1874, han fikk rollen som Ricardo i Verdis opera Maskeballet ved operaen i Palermo. Året 1875 førte ham videre til La Fenice i Venezia der han hadde suksess med flere roller. Han sang også sammen med Albani ved gallaforestillingen i anledning møtet mellom erkehertug Franz Joseph av østerrike-Ungarn og Kong Victor Emmanuel II av Italia. Det neste året oppholdt han seg mest i Barcelona før han i 1877 nådde målet om å synge ved La Scala i Milano. Her fikk han etter hvert flere viktige roller. Høydepunktet i hans karriere ved La Scala var kanskje urfremføringen av Verdis Othello, 5. februar 1887.

I 1879 gjennomførte han den første av en rekke årlige turer til Sør-Amerika, og sang i operahusene i Sao Paolo, Rio de Janeiro og Buenos Aires samt en rekke andre byer. Dette ble en tradisjon for ham og han returnerte hvert år frem til 1898.

I 1889 gjestet han USA for første gang, nemlig ved operaen i Chicago. Senere, i 1894 var han også ved Metropolitan Opera i New York. Her var han bare ett år, men rakk å delta i hele 9 forskjellige operaer. Ellers gjestet han også operascenene i Washington, Boston og Philadelphia.

Han opptrådte også flere ganger i London, første gang i 1889 da hele La Scala-kompaniet fremførte Othello. Tamagnos egentlige Covent Garden debut kom så i 1895, også med Othello. Videre førte karrieren ham til Russland i sesongen 1897-98, og vi finner ham også i Paris.

Han ble imidlertid syk av en hjertelidelse i 1898 og måtte trappe ned på sin aktive reisevirksomhet. Siste gang han opptrådte i en hel operaforestilling var ved La Scala i 1899 og en av de aller siste gangene han sang offentlig var ved en minnekonsert fem dager etter at Giuseppe Verdi var død i 1901. Året etter flyttet han for godt til sin villa i Varese. Tamagno gikk bort 31. august 1905.

Men noen få år før han døde gjorde The Gramophone and Typewriter Company noen legendariske plateinnspillinger med ham i 1903 og 1905. Platene viser hans vokalkunst. Riktignok er det en syk og svekket mann vi kan høre på opptakene, men man kan ane hva som var storheten hans i hans yngre år.

Dagens plate er innspilt i 1905.

Giuseppe Verdi: Ora e per sempere addio (fra Othello)

Ora e per sempere addi

Lytt til platen

Selskap: his Master's Voice
Katalognummer: DS100
Matrisenr: 052102
Innspillingsår: 1905

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: O sanctissima (Å du hellige)

2009: Weinachtslieder av Peter Cornelius.

2010: Pastoralesymfonien fra Messiasav George Friedrich Händel

2011: Jerusalem av Stephen Adams

2012: Sidste reis av Eyvind Alnæs og Den store hvide flokav Edvard Grieg:

2013: Kulokk og Stabbelåten av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643