Julekalender 2014 - 18. desember : Tito Gobbi

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

18. desember - Tito Gobbi

I dag presenterer vi den store italienske barytonen Tito Gobbi. Han gjorde store bragder, både som sanger og som operaressigør, og ikke minst som pedagog etter at sangkarrieren var over. Og plateinnspillinger ble det mangeav, Gobbi var på høyden av sin karriere da LP-platen var ny og ga rom for komplette operainnspillinger.

Tito Gobbi i 1973

Tito Gobbi i 1973 (Foto: Allan Warren)
(Wikimedia Commons)

Tito Gobbi ble født 24. oktober 1913 i Bassano del Grappa, en liten landsby på fastlandet innenfor Venezia. Han begynte egentlig å studere jus, men en venn av familien overtalte ham til å satse på sangen istedenfor, så i 1932 reiste han til Roma og begynte å studere under Giulio Crimi, en av Romas mest anerkjente pedagoger og sangere.

Han debuterte i 1935 i rollen som Grev Rudolfo i Bellinis opera Søvngjengersken. Det ledet raskt til nye engasjementer, blant annet på La Scala i Milano der han fikk sjansen til å synge i sesongen 1935-36 som en slags lærling og her debuterte han som Herolden i Ildebrando Pizettis opera Orsèolo. Samme sted sang han rollen som Belcore i Donizettis Elskovsdrikken i 1942 under dirigenten Tulio Serafins ledelse. Tulio Serafin var en av dem som tok Gobbi under sine vinger, og ga ham sjanse til å fremføre blant annet rollene som Scarpia i Puccinis opera Tosca, og tittelrollene som Rigoletto og Simon Boccanegra i Verdis operaer.

I 1941 sang han ved La Fenice i Venzia, i 1942 i Firenze og samme år sang han Falstaff av Verdi i Roma og Protagonisten i Alban Bergs opera Wozzeck, den første italienske fremføring av denne nye operaen skrevet med den nye tolvtoneteknikken. Det var et bredt spekter av stiler Gobbi altså dykket ned i.

Etter Den andre verdenskrig opptrådte han i San Francisco i 1948, og debuterte ved Covent Garden i London i 1950. I 1954 sang han første gang ved The Lyric Opera of Chicago, og her skulle han opptre jevnt helt frem til 1974.

I løpet av karrieren gjorde han en lang rekke plateinnspillinger, blant annet ved La Scala i Milano. Mange av disse er blitt legendariske, og ved flere av innspillingene av komplette operaer opptrer andre sangere i hans generasjon som også var svært ettertraktet i sin tid, blant annet Giuseppe di Stefano og Maria Callas.

Tito Gobbi fremsto også som regissør i 10 forskjellige operaproduksjoner i perioden 1965 til 1982. De fleste av produksjonene ble satt opp på Chicago Lyric Opera, men også ved Covent Garden, Passadena i California, Thesalloniki i Hellas, Zurich i Sveits, Monaco og Firenze. I tre av produksjonene sang han også selv hovedrollen, den siste i 1975.

Etter at han trakk seg tilbake fra fremføringer på scenen skrev han sin selvbiografi, My Life som ble utgitt i 1979. Noen år senere kom en bok nummer to med tittelen Tito Gobbi and his World of Italian Opera. Her gjennomgikk han mange av operaene han selv fremførte eller iscenesatte. Beskrivelsene var fyldige med bakgrunnsinformasjon om komponistene, og en grundig diskusjon av roller og også selve produksjonen.

Han var opptatt av å hjelpe frem unge sangere så han holdt mesterklasser og underviste mye de senere årene av sitt liv, blant annet ved Juilliard Schoool of Music i New York og London Opera Center. I perioden 1971 til 1981 holdt han en rekke årlige undervisningsseminarer i Firenze, og fra 1973 ble det gjort opptak av disse mesterklassene. Nærmere 700 timer med opptak finnes ved Associazione Tito Gobbi i Roma og er blitt digitalisert. Dette utgjør en formidabel kilde med materiale om fremføringer, interpretasjon og sangteknikk. Fra 1980 til sin død i 1984 holdt han også mesterklasser i sin hjemby, Bassano del Grappa.

Tito Gobbi døde 5. mars 1984.

Dagens plate er innspillt 2. februar 1948 ved Abbey Road Studios i London. Orkesteret ble dirigert av Alberto Erede.

Ruggero Leoncavallo: Si puo! fra I Pagliacci - del 1

Si puo! fra I Pagliacci - del 1

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D.B.6822
Matrisenr: 2EA.12703-2
Innspillingsår: 1948

Ruggero Leoncavallo: Si puo! fra I Pagliacci - del 2

Si puo! fra I Pagliacci - del 2

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D.B.6822
Matrisenr: 2EA.12704-1
Innspillingsår: 1948

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Hvor salig er den lille flok med Carsten Woll

2009: Den Hellige Stad av Stephen Adams (i en innspilling fra 1908)

2010: Danser fra Nøtteknekkeren av Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij

2011: Hark! The herald angels sing av Felix Mendelssohn

2012: To sanger av Sophus Halle

2013: Sigurd Jorsalfar : Hommage March av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643