Julekalender 2014 - 17. desember : Elisabeth Rethberg

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

17. desember - Elisabeth Rethberg

I dag presenterer vi en tysk sopran i et parti fra Aida av Verdi. Elisabeth Rethberg var kjent for de store roller, og Aida var en av hennes glansnummer i mange år. Dirigenten Arturo Toscanini omtalte hennes også i sin tid som den største nålevende operasangerinne.

Elisabeth Rethberg

Elisabeth Rethberg
(Wikimedia Commons)

Elisabeth Rethberg ble født i Schwarzenberg 22. september 1894. Hennes opprinnelige navn var Elisabeth Sättler. Fem år gammel begynnte hun å lære klaver, og etter at hun ble konformert i 1909 gikk hun mer alvorlig inn for å gå musikkens vei. Allerede i 1911 fremførte hun lieder av Franz Liszt på en offentlig konsert der hun ble akkompagnert av sin søster Kathe. Hun fikk gode omtaler i lokalpressen, og det ledet videre til at hun i 1912 begynte på konservatoriet i Dresden. Hun studerte også ved Petrenz’ operaskole, og i 1915 ble hun engasjert til Hofoper i Dresden. Her debuterte hun så under kunstnernavnet Elisabeth Rethberg i rollen som Arsena i Sigøynerbaronen av Johann Strauss d.y.

I Dresden ble hun kjent som en god sanger, både i opera og oratorium. Hun fikk etterhvert over 100 roller på repertoaret, blant annet Elsa i Lohengrin av Wagner, Grevinnen i Mozarts Figaros bryllup, Pamina i Tryllefløyten, hovedrollen som Aida i Verdis opera og Mimi i Puccinis La Boheme.

I 1922 reiste hun til New York, og allerede ankomstdagen dro hun og vokalpedagogen Otto Watrin rett til Metropolitan der prøvene på Aida allerede var i gang. Hun rakk ikke en gang å skifte før hun sang Ritorna vincitor på ved prøvesangen til stort bifall fra juryen. Dermed debuterte hun så på Metropolitan-operaen i hovedrollen som Aida. Det ble en stor suksess og hun kom til å fortsette ved denne viktige operascenen de neste 20 årene. Her sang hun over 30 roller og det finnes flere radioopptak av komplette operaer med henne. I USA sang hun også regelmessig i San Francisco fra 1928 til 1940.

Hun sang også mye i Europa utenfor Metropolitan-sesongen. I 1925 debuterte hun ved Covent Garden i London, og sang her igjen i perioden 1934-1939. Hun sang også Mozart-roller ved Salzburg-festivalen. Et høydepunkt i Europa kom da hun sang tittelpartiet i Richard Strauss opera Die Egytische Helena ved urfremføringen i Dresden, 6. juni 1928. Samme året ble hun også stemt frem som verdens beste stemme av foreningen The Guild of Singing Teachers of America. På denne tiden var hun definitivt på toppen av sin karriere, og dirigenten Arturo Toscanini omtalte henne som den største nålevende sopransangerinne.

Mot slutten av 1930-tallet begynte stemmen så vise tegn til slitasje, kanskje på grunn av mange fremførelser av den krevende Aida-rollen, og Brünnhilde i Wagners operaer. I 1942 måtte hun se i øynene at stemmen ikke lenger holdt da det ble fiasko under en fremførelse av Brünnhilde i Wagners opera Siegrfried, og hun trakk seg tilbake fra operascenen.

Elisabeth Rethberg døde 6. juni 1976 i Yorktown Heights i New York.

Dagens plate er innspilt i Berlin i november 1927. Det er Berliner Symphoniker som spiller under ledelse av Fritz Zweig.

Giuseppe Verdi: Ritorna vincitor fra Aida

Ritorna vincitor fra Aida

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D 1451
Matrisenr: 2-053302
Innspillingsår: 1927

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: I denne søte juletid av Hans Adolph Brorson

2009: Jul av Charles Gounod

2010: Der Tannenbaum (trad.)

2011: Noël Provencal

2012: Wagner arier med Ivar Andresen

2013: Chanson de Solveig av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643