Julekalender 2014 - 16. desember : Franco Corelli

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

16. desember - Franco Corelli

Franco Corelli er den yngste av sangerne vi presenterer i årets utgave av julekalenderen, men opptaket er fra tidlig i hans karriere. Født i 1921. samme år Caruso døde, er han ofte blitt kallt ”tenorenes prins”.

Franco Corelli

Franco Corelli
(Wikipedia)

Franco Corelli ble født 8. april 1921 i Ancona. Foreldrenen hadde ingen musikalsk bakgrunn, men fararen hadde i sin tid vært operatenor. Men, Dario Franco Corelli som han var døpt tenkte først å følge i farens fotspor og studerte til sjømilitær ingeniør ved universitetet i Bologna. Da han var der deltok han i en konkurranse for amatørsangere, og selv om han ikke vant ble han av juryen oppfordret til å skolere stemmen videre. Han begynte på Pesaro-konservatoriet under Rita Pavoni, men synes ikke han fikk noe særlig ut av hennes undervisning. Det gikk så langt at han sluttet hos henne, og i ettertid mente sanglærere var ”farlige folk” som bare gjorde vondt verre, og ødela stemmen.

Han studerte sang videre på egenhånd, blant annet gjennom en venn som var elev av Arturo Melocchi, Mario del Monacos lærer. Noen timer med Melocchi ble det også, og Corelli la om sangteknikken sin slik at det passet ham og han kunne synge avslappet.

Sommeren 1951 vant han en sangkonkurranse ved operaestivalen Maggio Musicale Fiorentino i Firenze, og premien var medvirkning i en forestilling. Corelli debuterte derfor i Spoleto som Don José i Carmen. Allerede i november samme år sang han Manrico i Verdis Il Trovatore på Roma-operaen. Så fulgte noen år der han sang ved flere mindre operahus i Italia før han i 1953 ble førstetenor ved Roma-operaen. Han sang også mye i italiensk radio, og ble en fast partner for Maria Callas ved konserter mot slutten av hennes karriere.

I 1954 debuterte han ved La Scala i Milano som Licinio i Spontinis opera La Vestale mot Maria Callas’ Giulia. Videre opptrådte han i Verona i 1955, og nye viktige debuter fulgte i 1957 da han sang Radames i Aida ved Wiener Staatsoper og Cavaradossi i Tosca ved Covent Garden. Videre sang han ved operaen i Barcelona, ved Lyric Opera i Chicago, San Francisco operaen, og endelig ved Berliner Staatsoper i 1961. Franco Corelli giftet seg i 1958 med Loretta di Lelio.

Den 27. januar 1961 debuterte han ved Metropolitan Opera i New York, igjen som Manrico i Il Trovatore mot Leontyne Price som sang Leonora, også en Metropolitan-debutant. Han sang fast i New York frem til 1974. I løpet av disse årene ble det mange minneverdige forestillinger, blant annet den siste kvelden i det gamle Metropolitan, og festforestillingen da den mangeårige lederen av operaen, Rudolf Bing, trakk seg tilbake. Selv om han hadde sin siste regulære forestilling ved Metropolitan 28. desember 1974, deltok han våren 1975 i en lang turné med ensemblet i USA og Japan. Selv om han var fast knyttet til Metropolitan i sesongen, sang han også mye i Europa i denne perioden. Det ble forestillinger ved Deutsche Oper, Belin, ved La Scala igjen, ved Salzburg-festivalen.

Han sang sin aller siste operaforestilling i rollen som Rodolfo i La Boheme ved Puccinifestivalen i Torre del Lago i 1976. Etter en lang karriere med store roller var ikke stemmen like god lenger, og han fant det best å trekke seg tilbake. Han flyttet til New York og ble en etterspurt sanglærer. Likevel ble det anledning å høre ham inoen få konserter i 1980 og 1981. Franco Corelli døde i Milano i 29. oktober 2003 etter et slagtilfelle tidligere på året.

Dagens opptak er gjort av Italiensk radio mellom 1956 og 1959.

Francesco Cilèa: La dolcissima effigie fra Adriana Lecouvrur

La dolcissima effigie fra Adriana Lecouvrur

Lytt til platen

Selskap: RAI
Katalognummer:
Matrisenr:
Innspillingsår: Ca. 1956-59

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: The Star of Bethlehem av Stephen Adams

2009: Silent Night Holy Night av Franz Gruber

2010: Es ist ein Ros Entsprungen av Michael Praetorius

2011: Silent night, holy night med Paul Whiteman and his orchestra

2012: Når fjordene blåner av Alfred Paulsen - og Adolf Thomsen: Barndomsminne frå Nordland

2013: Solveigs sang av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643