Julekalender 2014 - 15. desember : Concita Supervia

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

15. desember - Concita Supervia

I dag presenterer vi en spansk sopran, men i musikk av Rossini – faktisk fra operaen Italienerinnen i Algerie. Her er også en gal etikett på platen – men hva gjør vel det, musikken er like god!

Conchita Supervia

Conchita Supervia

Concita Supervia ble født i Barcelona i en andalusisk familie 8. eller 9. desember 1895, og hennes egentlige navn var María de la Concepción Supervía Pascual. Etter å gått på skole i et lokalt kloster begynte hun i 1907 på Conservatori Superior de Música del Liceu for å studere sang.

Hun debuterte som operasanger i Brasil på Teatro Colon i Buenos Aires. Her sang hun i Bretons opera Los amantes de Teruel i 1910, og rollen som Argenitta i César Stiatesis opera Blanca de Beauleu. Så i 1911 var hun i Italia der hun deltok i den første italienskspråklige fremførelsen av Richard Strauss opera Rosenkavaleren i rollen som Oktavian på Teatro Costanzi i Roma. Hun hadde også fremføringer i Russland og USA, samt en turné med et operakompani til Antillene i 1914.

I 1915 ble hun engasjert til operaen i Chicago, men de kommende årene sang hun for det meste i Europa. Hennes La Scala-debut var 7. februar 1925 i rollen som Hansel i Humperdincks opera Hansel und Gretel . Den 26. november 1926 sang hun for første gang (mest sannsynlig) rollen som Isabella i Rossinis L’Italiana in Algerie ved innvielsen av Teatro di Torini, dirigert av Vittorio Gui. Den samme operaen sang hun ved teatro Argentina i Roma senere samme år, og i oktober-november 1927 gjorde hun en rekke plateinnspillinger i Barcelona av blant annet utdrag fra denne operaen. I 1929 ble det flere fremførelser av Rossinis L’Italiana, denne gangen på Theatre des Champs Elysees i Paris.

I april 1930 deltok hun i en Rossini-festival i Paris, og gjorde også plateinnspilinger for den franske delen av Odeon. I 1931 giftet hun seg med en britisk statsborger, Mr. Ben Rubenstein og flyttet til London, men allerede i 1932 var hun tilbake ved Chicago-operaen før hun i 1933 sang i Havana i Cuba, i Paris og i Firenze. Den 12. juni 1934 debuterte hun ved Covent Garden i London i Rossinis Cenerentola. Samme år deltok hun i en film, Evensong. Siste offentlige opptreden skal ha vært i København våren 1935. Hun var engasjert igjen til Covent Garden for sommersesongen 1936, men hun ble innlagt ved et sykehjem 29. mars 1935, og dagen etter fødte hun et dødfødt barn. Noen timer etter døde hun selv i barsel.

Conchita Supervia spilte inn omring 160 78-plater i løpet av sin karriere, men det var ikke alle som ble utgitt internasjonalt. Noen plater ble kun utgitt i Spania, Italia eller Storbritannia.

Dagens plate ble innspilt i 1927 Mr. Riemens i The Record Collector har kommet fra til at denne platen faktisk har en gal etikett. Det skal være Vincenzo Bettoni som synger sammen med Supervia i duetten O che muso, og ikke Carlo Scattola som det står.

Gioacchino Rossini: Resitativ og arie fra L’italiana in Algerie

Resitativ og arie fra L’italiana in Algerie

Lytt til platen

Selskap: Odeon
Katalognummer: R 20278
Matrisenr: xxS 4598
Innspillingsår: 1927

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Der Tannenbaum av Richard Wagner

2009: Hark! The Herald Angels sing av Felix Mendelssohn

2010: Coventry Carol

2011: O Jul med din glede av Gustava Kielland

2012: Sönner af Norge av Christian Blom - og L.M. Ibsen: Det Norske Flag

2013: Anitras Dans og I Dovregubbens hall av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643