Julekalender 2014 - 14. desember : Beniamino Gigli

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

14. desember - Beniamino Gigli

I dag presenterer vi en av de aller første store ”hits” som har gått som farsott over det meste av verden. Her i en italiensk versjon med Benjamino Gigli, en sanger som mange anser som Carusos arvtaker i det italienske repertoaret. Dere som følger julekalenderen får ha oss unnskyldt for at vi presenterer ham med et spansk sang. Men Gigli synger i hvert fall på italiensk.

Beniamino Gigli i 1914

Beniamino Gigli i 1914
(Wikimedia Commons)

Beniamino Gigli ble født 20. mars 1890i den lille byen Recanati ved Adriaterhavskysten, like sør for Ancona i Italia. Han var den yngste fra en fattig skomakerfamilie. Ganske tidlige begynte han å spe på familieøkonomien med å hjelpe til i kirken før og etter skoletid, og for dette tjente han noen slanter. Viktigere var det kanskje at han dermed kom til å vokse opp i nær kontakt med liturgien som ble sunget i kirken, og han lærte seg den raskt. I tillegg hadde han en flott guttesopranstemme, og 7 år gammel fikk han sin første sangundervisning i kirkekoret der han snart fikk synge solopartier.

Da han var 15 opptrådte han i sin første operaforestilling. Det var en studentoppsetning i nabobyen, og da studentene ikke hadde en kvinnelig sanger tilgjengelig som kunne gjøre en rolle som en fallen engel, kom de til å tenke på gutten de hadde hørt i kirken tidligere. Slik kom det til at Benjamino Giglios aller første offentlige operaopptreden skjedde iført en hvit kjole og jentelue med to store blomster!

Da han var 16 reiste han til Roma for å studere sang. Han var ett år for gammel for å komme inn på Scuola Cantorum, men han fikk et stipend og kom inn på det som i dag er Accademia Santa Cecilia der han studerte i tre år.

Etter en sangkonkurranse der han fikk et utmerket resultat skulle han som premie ha fått et engasjement ved operaen i Chicago, men Første verdenskrig forpurret dette. Isteden kom han til å debutere på operascenen i byen Rovigo i rollen som Enzo Grimaldo i operaen La Gioconda av Ponchielli. Det ble en ekstraordinær suksess, anmelderne strødde om seg med superlativer; Hans klang var vakker, perfekt ansats, letthet i stemmeproduksjonen og en feilfri diksjon. Videre hadde stemmen en glødende varme og fløyelsaktig men likevel brilliant klang. Han var virkelig den italienske tenor med stor T! Fra denne debuten gikk det bare en vei, oppover.

Han fikk en mengde tilbud, og opptrådte så i Genova, Palermo, Bologna, Napoli, San Carlo, Modena og Padova. Dirigenten Tulio Serafin var blant dem som støttet ham og ønsket ham i sine produksjoner. I 1917 sang han i sine første produksjoner utenfor Italia, nemlig i Madrid og Barcelona i Spania. Våren 1918 sang han ved Teatro Lirico i Milano, og signerte også en kontrakt om plateinnspillinger med The Gramophone Company. Samme høst debuterte han også på La Scala i rollen som Faust i Arriago Boitos opera Mefistofele, dirigert av Arturo Toscanini.

Gigli la ut på sin første store Sør-Amerika-turné i juli 1919 der han blant annet sang i Tosca, La Gioconda, Lucrezia Borgia, La Boheme, Lohengrin, Loreley, Iris og Francesca da Rimini. En stor prestasjon, og ved slutten av året ble han også invitert til å synge i New York.

Ved Metropolitan hadde de behov for en ny stjernetenor etter at Caruso hadde blitt syk. Dermed kom Gigli beleilig inn fra siden og ble først engasjert for noen måneder 1920. Gigli debuterte på Metropolitan 26. november 1920 i rollen som Faust i Boitos Mefistofele. Det ble en stor suksess, og engasjementet ble fornyet, først for noen flere måneder, noen år, og til slutt skulle det bli hele 12 sesonger for Gigli på Metropolitan. Han sang altså fast i New York fra 1920 til 1932.

Da Caruso døde i 1921 var Gigli på en turné til Sør-Amerika. Da han kom tilbake havnet han midt i en stor diskusjon om hvilken tenor som skulle etterfølge Caruso som den italienske stjernetenor nummer 1. Avisene hadde tre kanditater; Giovanni Martinelli, Giulio Crimi, eller Beniamino Gigli. Gigli rykket selv ut med et innlegg i i Musical America der han skrev polemikken omkring hvem som skulle være Carusos etterfølger var å skitne til minnet hans. I årene som fulgte var det Gigli som definitivt var Metropolitans store tenor-stjerne.

I 1930 debuterte han ved Covent Garden i London, og de følgende årene sang han mye i Europa. I desember 1932 sang han på La Scala for første gang på 20 år – og nå skulle han i 20 år være en fast gjest i de fleste italienske operahus. Også minneverdige utendørsforestillinger deltok han i, blant annet i Verona, og i Caracallas termer i Roma i 1938, her med 8 fremførelser av Verdis Aida til et publikum på omkring 20 000 hver gang.

Den Andre verdenskrig førte til at Gigli ikke kom seg ut av Italia, men straks den var slutt opptrådte han igjen ved Operaen i Roma, sang ved Covent Garden og i andre Europeiske byer. I 1950 besøkte han Egypt for første gang, turnerte i Sør-Afrika i 1951 og var også aktiv i Skandinavia.

I 1955 gjennomførte han en stor farvel-turné før han trakk seg tilbake for å skrive sine memoarer. Benjamino Gigli døde i Roma 30. november 1957.

Dagens plate ble innspilt i juli 1939.

Sebastián Iradier: La Paloma

La Paloma

Lytt til platen

Selskap: His MAster's Voice
Katalognummer: D.A. 1711
Matrisenr: OBA 3334
Innspillingsår: 1939

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Jeg er så glad hver julekveld sunget av Bjarne Mathisen

2009: Silent Night sunget av Marjorie Lawrence

2010: Barn Jesus i en krybbe lå av Niels Wilhelm Gade

2011: Så går vi rundt om en Enebærbusk sunget av Aasta Nielsen

2012: Lovsang av Ludvig van Beethoven

2013: Anitras Tanz og Solveigs-Lied av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643