Julekalender 2014 - 13. desember : Emmy Destinn

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

13. desember - Emmy Destinn

I dag en versjon av et klaverstykke mange har diskutert. Har Gounod gjort en forbedring da han laget en sangsolo basert på det første stykket i Bachs Wholtemperiertes Klavier, eller er det et plumpt og smakløst arangement? I allefall er sangeren, Emmy Destinn av uomtvistelig kvalitet, så innspillingen av Ave Maria skulle ikke stå på henne.

Emmy Destinn

Emmy Destinn
(Wikimedia Commons)

Emmy Destinn ble født i Praha 26. februar 1878 – hennes egentlige navn var Emílie Pavlína Věnceslava Kittlová. Familien hadde en veldrevet bryggerivirksomhet, og faren som var musikkinteressert finansierte flere korforeninger og hjalp unge kunstnere. Datteren var tidlig musikkinteressert, begynte å lære både klaver og fiolin fra en tidlige alder, og studerte så fiolin med Ferdinand Lachner fra hun var 13 år gammel. Fra 1892 til 1897 studerte hun sang med Marie von Dreger-Loewe som var kjent under kunstnernavnet Destinn. Emilie Kittlová tok senere navnet Emmy Destinn som kunstnernavn som en hilsen til sin sanglærer.

Hun debuterte som operasanger ved Belins Hofopers biscene, Kroll-operaen, 19. juli 1898, som landsbyjenten Santuzza i Pietro Mascagnis opera Cavalleria Rusticana. Dette ledet til 10 suksessrike år i den tyske hovedstaden, og hun sang over 700 forestillinger på Hofoper i disse årene. Av rollene kan nevnes tittelrollene i Carmen og Mignon, Elisabeth i Wagnes Tannhäuser, og Selika i L’Africaine. Et stort høydepunkt var den første Berlin-fremføringen av Richard Strauss opera Salome 5. desember 1906 der hun hadde tittelrollen Salome med komponisten som dirigent. Denne operaen gjentok hun i Paris året etter med gode anmeldelser.

Hun sang to sommersesonger i Richard Wagners operahus i Bayreuth i årene 1901 og 1902. Her var hun invitert av Wagners enke, Cosima Wagner som styrte festspillene da. Destinn sang blant annet rolen Senta i Den flyvende Hollender under Felix Mottls ledelse. Men Destinn følte seg mer tiltrukket til det italienske repertoaret, og hun ble derfor bare 2 år i Bayreuth. Dette ledet imidlertid videre til andre engasjementer i Europa, og i 1904 debuterte hun også i London på Covent Garden-operaen. Her sang hun første gang sammen med Enrico Caruso, og de skulle forme en rekke operaroller sammen i årene som fulgte. Emmy Destinn skulle synge på Covent Garden frem til 1914 med en ekstra opptreden så sent som i 1919.

Den 16. november 1908 debuterte Destinn på Metropolitan-operaen i New York i rollen som Aida. Caruso sang Radames og Toscanini dirigerte. Det var definitivt et stjernelag New York kunne oppvise på denne tiden. Her sang hun jevnlig frem til 1916. I denne perioden formet Destinn og Caruso et sanger-par som sang på de fleste premierene på Metropolitan. Med dem på plakaten var ledelsen sikre på suksess og gode billettinntekter.

Midt i 1915-16-sesongen returnerte hun til det krigsherjede Europa, der hennes kontakt med motstandsbevegelsen førte til 2 års husarrest på hennes sommerhus i Straz i Sør-Bøhmen. Dermed ble det noen år borte fra rampelyset på Metropolitan, og nye sangere var kommet inn i varmen. Likevel sang hun to sesonger til i New York, men årene borte hadde gjort sitt til at hun ikke var like populær lenger, og det ble med årene 1919-1921.

Krigen hadde ellers gjort hennes patriotiske meninger sterkere, og hun forandret navnet sitt fra det tyskklingende Emmy Destinn til Emy Destinova. Etter Første verdenskrig sang hun for det meste ved Nasjonalteateret i Praha. I perioden frem til 1923 ble det for det meste roller i tsjekkiske operaer. Fra 1919 turnerte hun også over hele Europa, blant annet med Den tsjekkiske strykekvartetten. Sesongen 1922-23 holdt hun sin farvel-turné, som også innbefattet et besøk i Oslo.

Destinn døde av slag 28. januar 1930 i Ceske Dudejovice.

Dagens plate er innspillt 14. april 1916 i USA på Victor. Vår digitaliserte versjon er fra en utgivelse på HMV, nummer DB 647. Ellers medvirket Rosario Bourdon på cello og Francis J. Lapitino på harpe.

Bach-Gounod: Ave Maria

Ave Maria

Lytt til platen

Selskap: Disco Grammo
Katalognummer: D.B. 647
Matrisenr: 2-053141
Innspillingsår: 1916

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Santa Lucia sunget av Bjørn Talen

2009: Santa Lucia sunget av Benjamino Gigli

2010: Santa Lucia sunget av Enrico Caruso

2011: Å Jul med din glede av Gustava Kielland

2012: Sanger av Wilhelm Peterson-Berger og Titto Mattei

2013: En svane og Jeg elsker deg av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643