Julekalender 2014 - 11. desember : Amelita Galli-Curci

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

11. desember - Amelita Galli-Curci

Dagens sanger er nærmest vokst opp på La Scala i Milano og det var kanskje her hun lærte seg sangkunsten, for det sies at hun aldri gikk til noen sanglærer. Hun skulle nemlig bli pianist!

Amelita Galli-Curci

Amelita Galli-Curci
(Wikimedia Commons )

Amelita Galli-Curci ble født I Milano 18. november 1889 av italiensk-spanske foreldre. Familien var musikalske, blant annet var farfaren operadirigent, og hans kone en kjent primadonna fra sin tid. Da hun var 5 år gammel begynte hun å lære klaver av sin mor, og fra 6-årsalderen ble hun jevnlig tatt med i La Scala der hun kunne høre de fineste sangerne i Milano på denne tiden. Fra hun var syv til 13 gikk hun på Det Internasjonale institutt i Milano, og lærte seg særlig språkfag. Deretter gikk hun på konservatoriet i Milano, og studerte klaver. Her gikk hun ut med diplom og gullmedalje da hun var 16 år gammel. Samme år debuterte hun som konsertpianist.

Livet som konsertpianist ble for krevende, så hun ga dette opp. Imidlertid var stemmen hennes nå blitt mer moden, og en venn av familien, komponisten Pietro Mascagni rådet henne til å studere sang seriøst. Så skjedde det at farens selskap gikk konkurs, og hun hadde ikke finansiell mulighet til gå videre med sangen. Hun livnærte seg derfor som klaverlærer, men studerte likevel sang på egenhånd i tre år, uten å gå til noen lærer.

Hun debuterte på operascenen i den lille italienske byen Trani, 26. desember 1906 i rollen som Gilda i Verdis opera Rigoletto. Her fikk hun god erfaring, før hun i 1908 debuterte i Roma. Suksess her førte henne videre til Alexandria og Kairo i Egyipt. I 1910 ble hun tilbudt å være med på en turné til Sør-Amerika, og fordi primadonnaen ble syk fikk Amelita Galli-Curci muligheten til å synge flere hovedroller i Buenos Aires og Motevideo.

Frem til 1915 sang hun så mest i forskjellige byer i Italia, avbrutt av flere Sør-Amerika-turnéer. På turnéen i 1915 sang hun rollen som Lucia mot Caruso som Edgar i Donizettis Lucia di Lammermoor. Dette skulle ble den eneste gang hun sang sammen med Caruso, bortsett fra på plateinnspillinger.

Sesongene 1913-1915 var hun også engasjert på Teatro Real i Madrid der hun gjorde stor suksess. En kort sesong i St. Petersburg fikk hun også tid til. I 1915 ble hun smittet av tyfus i Barcelona, og lå syk i 6 uker. Så klarte hun å komme seg til et sanatorium, men kunne knapt reise seg. Så kom et bud fra Teatro Real, publikum var borte og teateret på randen av konkurs. Kunne hun komme? Det ble arrangert slik at hun kunne fremføre rollen som Rosina i en rullestol. Stemmen var ikke berørt av sykdommen.

Etter en ny Sør-Amerika-turné i 1916 planla hun å reise via New York tlbake til Italia. Hun hadde et anbefalelsesskriv til plateselskapet Victor, og hun sang straks inn sine første grammofonplater. Videre ble hun engasjert for fremførelser på Chicago-operaen, og det ene fulgte med det andre så Italia-reisen måtte utsettes. Snart hadde hun kontrakt på en hel sesong i Chicago. Det skulle etter hvert bli flere sesonger, og hun sang i Chicago helt frem til 1923.

I 1921 debuterte hun på Metropolitan-operaen, og dette huset ble hennes faste operascene frem til 1930. Samtidig reiste hun rundt i verden og holdt konserter. Ferden gikk til Japan, Kina, Hawaii, Fillipinene, Canada, Australia og England. En konsert hun holdt i Royal Albert Hall skal ha vært utsolgt over ni måneder før konserten skulle finne sted. Så stor var hennes popularitet.

I januar 1930 holdt hun sin offisielle farvel-forestilling i New York før hun la ut på en Europa-turné. Hun fortsatte enda en stund med konserter, blant annet besøkte hun Sør-Afrika i 1932. I 1935 ble hun syk og måtte opereres for struma. Etter dette prøvde hun seg på et comeback i rollen som Mimi i Chicago, men det gikk ikke bra, og hun trakk seg tilbake for godt etter noen konserter i 1937 og flyttet til California. Her ble hun en søkt vokal-lærer, og hadde studenter helt til sin død i 1963.

Dagens plate ble innspilt i 1916 for Victor.

Leo Delibes: Dov’é l’Indiana bruna (Klokkesangen)

Dov’é l’Indiana bruna (Klokkesangen)

Lytt til platen

Selskap: Victrola
Katalognummer: 74510
Matrisenr: 74510
Innspillingsår: 1916

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Deilig er jorden med Guldbergs Akademiske Kor under ledelse Arild Sandvold

2009: Julen har bragt velsignet bud av C.E.F. Weyse.

2010: Glade jul, dejlige jul av Franz Gruber

2011: O helga natt («Cantique de Noël») (orkesterversjon) av Adolphe Adam

2012: Måneskinn av Halfdan Kjerulf, og Winterlied av Henning von Koss.

2013: Bryllupsdag på Troldhaugen av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643