Julekalender 2014 - 10. desember : Fjordor Sjaliapin

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

10. desember - Fjordor Sjaliapin

I dag presenterer vi en helt annerledes plate, og bryter hele prinsippet om italiensk repertoar. Men den russiske bass-sangeren Fjordor Sjaliapin fortjener så definitivt å være med i vår musikalske adventskalender. Og ham må man høre i et saftig russisk repertoar der han så definitivt hørte hjemme.

Portrett av Fjordor Sjaliapin malt av Boris Kustodijev i 1921

Portrett av Fjordor Sjaliapin malt av Boris Kustodijev i 1921
(Wikimedia Commons )

Fjodor Ivanovitsj Sjaljapin ble født i februar 1873 i Kazan. Han vokste opp i fattige omgivelser, familien eide ikke mye. Men det førte nok til at Sjaljapin i oppveksten møtte mange sider av det russiske samfunnet på godt og vondt, men også til en dyp kjærlighet til det russiske folk. Han sang tidlig i et kirkekor, og begynte med opera før han hadde noen formell utdanning som sanger. Ved et lite operahus i Oufa ved Uralfjellene sang han flere roller før han I 1892 fikk sin aller første sangtime hos Dmitrij Oisatoff i Tbilisi, i dag i Georgia.

Så gikk veien over St. Petersburg før han I 1896 møtte Savva Mamontoff og ble engasjert til hans operakompani i Moskva. Her var han noen år og opptrådte i alle de store russiske operarollene han senere ble så kjent for. Så I 1899 gikk han over til Den keiserlige opera i Moskva. Med denne operascene som base sang han også ved alle de store operahusene i Europa og Amerika.

Da den russiske revolusjonen kom i 1917 ble Sjaljapins tilværelse fullstendig forandret. Internasjonale engasjementer ble umulig, og det var ikke før i 1921 han fikk lov til å forlate landet for aldri å vende tilbake. Men det var klart at han aldri glemte Russland – til tross for de politiske problemene.

Så snart han hadde mulighet til å gjenoppta en internasjonal sangkarriere reiste han til USA der han vant stor heder og et entusiastisk publikum. Så fulgte en rekke operaopptredener både I Europa og Amerika. Den siste gang han stod på en operascene i Storbritannia var I 1934. Deretter sang han mest konserter frem til sin død I 1934.

Sjalijapins grammofonkarriere spente over et langt tidsrom, helt fra han privat sang inn noen Edison-sylindre i 1898 til de siste opptakene i 1936. Dermed dekket han hele den tidlige grammofonhistorien. De aller eldste platene han sang inn for Gramophone & Typewriter i 1901 er meget sjeldne. Neste gang han sang inn plater var antakelig i 1907 og 1908. Fra 1910 er detaljene mer kjent, og det finnes god dokumentasjon på plateopptakene. I løpet av disse årene skal han ha gjort hele 456 forskjelige innspillinger, men den samme arien er innspilt flere ganger, også ved flere ulike tagninger, slik at det er 132 separate titler han totalt sett har sunget inn.

Dagens plate ble innspillt i Hayes, 10. oktober 1921. Percy Pitt dirigerte orkesteret.

Nikolaij Rimskij-Korsakov: Profeten

Profeten

Lytt til platen

Selskap: Gramola
Katalognummer: DB 105
Matrisenr: 2-022006
Innspillingsår: 1921

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: En Sangers Bøn av Friedrich August Reissiger

2009: Pastorale av George Bizet.

2010: Julsång (Cantique de Nöel) av Adolphe Adam

2011: Stille nacht, heilige nacht (Glade Jul) (orkesterversjon) av Franz Gruber

2012: Det første møte av Edvard Grieg, og Sne av Sigurd Lie

2013: Solvejgs Sang av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643