Julekalender 2014 - 1. desember : Adelina Patti

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2014

1. desember - Adelina Patti

Årets utgave av den musikalske julekalenderen starter friskt ut med en sanger som nærmest ble født på operascenen. Med valget av sopranen Adelina Patti håper vi å sette både standard, og forventinger til det som skal komme i tiden frem til jul. God fornøyelse!

Adelina Patti i 1863

Adelina Patti i 1863.
(malt av Franz Xaver Winterhalter (1805–1873). Wikimedia Commons )

Den italienske operasesongen var i full sving i Madrid i februar 1843 da operaen Norma av Bellini ble fremført. Et italiensk par fra Milano sang hovedrollene og nær slutten av operaen var Norma, sunget av Catherina Barili Patti tvunget til å forlate scenen. Dagen etter ble Adelina Patti født – den 10. februar 1843.

Noen år senere flyttet familien til New York der Adelina Pattis far, Salvatore Patti, skulle drive et operahus. Dit kom alle de store stjernene i 1850-årenes operaverden, og unge Adelina opplevde blant annet Jenny Lind og en rekke andre sangere direkte på prøver og forestillinger. Her plukket hun opp mye som skulle forme henne som sanger i modne år.

Da hun var 7 år gammel ville foreldrene hennes prøve å høre henne i en hel arie – de var klar over at hun hadde en god sangstemme. De plasserte henne på et bord, og uten å nøle sang hun Casta Diva av Bellini helt utenat. Historien forteller også at det var feilfritt. Ikke lenge etter fremførte hun sin første solorecital, og det ble arrangert en turné gjennom hele USA som kom til å vare i hele 3 år. På denne turneen sang hun sammen med fiolinisten Ole Bull – intet mindre!

Så kom noen studieår, og da hun var 15 hadde hun bestemt seg for å bli operasanger. Hun debuterte i rollen som Lucia i operaen Lucia di Lammermoor av Donizetti ved New York Academy of Music, 24. november 1859. Debuten ble en suksess, og hun ble umiddelbart booket for resten av sesongen. I løpet av de neste månedene sang hun 14 forskjellige operaroller, en helt unik prestasjon i operahistorien. Så fulgte noen år med turneer i USA, og et kortere engasjement på Cuba.

14. mai 1861 debuterte hun i London, også her ble det en braksuksess, og nå var hun virkelig etablert som en av operaverdenens stjernesopraner. Covent Garden-operaen ble et fast holdepunkt, men hun hadde også opptredener i Birmingham og Dublin, før hun stod på scener i Berlin, Brussels, Amsterdam og Hague.

Året 1862 åpnet på Covent Garden, så var hun tre måneder i Paris, og deretter i Wien. I Wien oppstod hennes livslange vennskap med musikkritikeren Eduard Hanslick og han ble en av hennes store beundrere. I løpet av de kommende årene fulgte engasjementer i Hamburg, Frankfurt, Madrid, Firenze, Bologna, Roma, Torino, Moskva og Sankt Petersburg.

I 1881 sang hun igjen i USA, men uten suksess. Col. Mapleson ved Covent Garden så imidlertid verdien av forhåndsomtale, og en ny turné ble arrangert i 1882, sammen med den franske tenoren Nicolini. Igjen en suksess, og flere amerikanske turneer fulgte de neste årene.

I 1886 giftet hun seg med Nicolini, og de slo seg ned på Craig-y-Nos i Wales – et gods i en naturskjønn dal langt unna nærmeste jernbanelinje. Her innrettet de et flott hjem, og arrangerte de første av en rekke berømte Patti-konserter. I 1891 var til og med et lite teater ferdig innredet slik at konsertene kunne finne sted i en ordentlig sal.

I 1886-1887 gjennomførte hun en stor USA-turné der høydepunktet var 6 farvel-forestillinger på Metropolitan-operaen i New York med operaene Sermiramide, La Traviata, Faust, Lucia de Lammermoor, Martha og Carmen – en virkelig kraftprestasjon! Kritikerne var nok ikke like begeistret, idealene hadde allerede begynt å endre seg når det gjaldt hva som gikk for god sangkunst. Til tross for dette fulgte flere turneer, blant annet til Sør- Amerikanske byer som Buenos Aires og Montevideo. Det sies at hun tjente stort på disse turneene, nærmere £ 100 000.

I 1893 kom hennes endelige farvel med de amerikanske operascener. Hun sang i en liten enakter som var spesialskrevet for henne, nemlig Gabriella av Emilio Pizzi. Urfremføringen fant sted i Boston, med påfølgende fremføringer i New York og Washington. Hun fortsatte ellers sine engasjementer i Europa, og sang også Wagner for første gang i 1894. Årene gikk med konserter og turneer, men i 1897 ble Nicolini syk og døde på kuropphold i Pau i Syd-Frankrike i 1898. Imidlertid ble hun snart forlovet med baron Rolf Cederström, de giftet seg i januar 1899.

Konsertfremføringene fortsatte de neste årene, hun trakk fulle hus ved Royal Albert Hall, i 1901-03 og i november 1903 reiste hun på sin aller siste turnée til USA. Publikum var entusiastisk, men aviskritikken var definitivt ikke av det gode slaget. I årene 1905 og 1906 gjorde hun en rekke innspillinger for den nye mediet som ble populært på denne tiden, grammofonen.

Hun holdt sitt farvel med London-publikumet i desember 1906, og fortsatte turneen i de engelske provinsbyene i 1907. Hennes aller siste operaopptreden var en privat forestilling av Il Barbiere i Paris i 1907 på hennes gamle venn Jean de Reskes eget teater, med Anselmi, Anconi, Pini-Corsi og Edvard de Reske. Ved en veldedighetskonsert for Røde Kors den 20. oktober 1914 sang hun offentlig for aller siste gang.

Adelina Patti ble syk ikke lenge etter første verdenskrig, og døde 27. september 1919.

Innspillingen vi presenterer henne med er Casta Diva fra Norma av Vincenzo Bellini. Opptaket ble gjort i London i 1906 og publisert første gang i februar 1907. Pianisten er Alfredo Barili.

Vincenzo Bellini: Casta diva fra Norma

Casta diva

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: 03082
Matrisenr: 681C
Innspillingsår: 1906

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Vær velkommen, Herrens år

2009: Blomstervalsen og Trepak fra Tsjaikovskijs ballet Nøtteknekkeren.

2010: The First Nowell

2011: Sancta Maria

2012: Opera-arier av Giuseppe Verdi

2013: John Forsell synger norske romanser


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (1)

Excellent first choice.

Diolch yn fawr/Thank you

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643