Julekalender 2013 - 9. desember : Camillo Hildebrand

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

9. desember - Camillo Hildebrand

I dag går vi over til noe av den mest kjente musikken til Grieg, nemlig scenemusikken til Peer Gynt. Mange nynner Solveigs sang uten å vite hva det er, mens det andre stykket Peer Gynts hjemfart – stormfull aften ved kysten er av mer symfonisk karakter og ikke blant de mest spilte fra denne musikken til Ibsens skuespill Peer Gynt.

Musikken til Peer Gynt som er blitt noe av den aller mest kjente musikken i norsk musikkhistorie skrev Grieg som musikk til et skuespill av Henrik Ibsen. Det ble fremført første gang på Nationaltheateret i Kristiania (Oslo) i 1876, og orkesteret ble da dirigert av Johan Hennum. Musikken fikk så stor popularitet at Grieg tok noen orkesterstykker ut av scenemusikken og satte sammen to suiter, og det er disse som er blitt kjente. Begge stykkene på platen vi har valgt i dag hører til den andre suiten.

Solveigs sang, som egentlig avslutter den andre suiten, finner vi her på side A. I den opprinnelige scenemusikken er dette en sang for sopran og orkester der Solveig venter på sin Peer Gynt som er ute i verden.

Peer Gynt hjemferd, stormfull aften ved kysten, er et stykke av symfonisk karakter. Grieg nærmest maler ut naturkreftene og man kan assosiere dette til stormmusikken i Richard Wagners opera Den flyvende hollender. Samme år han skrev Peer Gynt musikken var også Grieg til stede ved urfremførelsen av Nibelungen-ringen av Wagner i festspillhuset i Bayreuth. Også for Grieg var Wagners musikk noe han både ble tiltrukket og frastøtt fra. I scenemusikken er Stormfull aftenforspillet til femte akt.

Innspillingen er gjort i Berlin omkring 1923-24 og dirigent for Berliner Sinfonie-Orchester er Camillo Hildebrand (1872-1953). Han var født i Praha og studerte blant annet med Antonin Dvorak i Praha og Johannes Brahms i Frankfurt. Senere var han førstekapellmester ved operaene i Heidelberg, Mannheim, Aachen og Mainz før han i perioden 1912-1919 dirigerte det filharmoniske orkesteret i Berlin. Etter to år i Freiburg vendte han tilbake til Berlin i 1921, og i perioden 1928 til 1932 var han leder av orkesteret til Berliner Musikfreunde. Fra 1933 skrev han en rekke jubelkomposisjoner for det nye nazistiske styret, men mange av komposisjonene hans brant opp i bombingen av Berlin under Den andre verdenskrig. I 1944 flyttet han til Sonderhausen der han døde i januar 1953.

Grieg: Solvejgs Lied

Solvejgs Lied

Lytt til platen

Selskap: Odeon
Katalognummer: O - 6056
Matrisenr: AA 79446 xx Bo 8050
Innspillingsår: 1923-24

Grieg: Peer Gynt's Heimkehr ; Stürmischer Abend an der Küste

Peer Gynt's Heimkehr ; Stürmischer Abend an der Küste

Lytt til platen

Selskap: Odeon
Katalognummer: O - 6056
Matrisenr: AA 79447 xx Bo 8051
Innspillingsår: 1923-24

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Glade jul av Franz Gruber

2009: Weinachten in der Fremde – Grosses tongemälde für Gesang, Rezitation, Orgel und Glocken, med Karl Zander og Richard Tauber.

2010: Det kimer nu til julefest av Carl Christian Nicolaj Balle

2011: Jeg er så glad hver julekveld av Peder Knudsen

2012: Ved Arnens Ild og Prissang av Richard Wagner


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643