Julekalender 2013 - 8. desember : Percy Aldridge Grainger

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

8. desember - Percy Aldridge Grainger

I dag lytter vi til pianisten og komponisten Percy Aldridge Grainger. Han møtte Grieg i London og gjorde i løpet av sin pianistkarriere en stor innsats for å fremføre Griegs musikk der han hadde konsertturneer. I tillegg til Griegs stykke Bryllupsdag på Troldhaugen hører vi Graingers egen parafrase over Tsjaikovskijs Blomstervalsen fra Nøtteknekkeren, en innspilling fra 1921.

Selv om det var heller sent i livet Grieg møtte Grainger for første gang ble det et vennskap som var nært og knyttet til deres felles forståelse av musikken og folktetoner spesielt. Percy Aldridge Grainger var født i Australia i 1882, men flyttet til London da han var 18 år gammel. Han forble her til han døde i 1959.

Grieg og Grainger møttes da, og Grainger besøkte også Grieg på Troldhaugen så sent som i 1907, året da Grieg døde. I et brev til Grainger i 1907 skriver Grieg at ”…[jeg vil] takke Dem for deres Brev og fordi De har været en så udmærket Tolker av ”Slåtterne” i Kjøbenhavn! De har derved gjort både mig en Glæde og den norske Folkemusikk en Tjeneste” (Grieg, 1998 II, s. 31).

Da det ble holdt minnekonsert for Edvard Grieg i København var det Percy Grainger som fremførte Griegs a-moll-konsert under Johan Svendsens taktstokk.

På side A hører vi en parafrase, og dette med å skrive parafraser over kjente orkesterstykker var en vanlig øvelse før grammofonen tok over. Det var en måte å kunne fremføre orkestermusikk i ethvert hjem med klaver, men etter hvert ble parafrasene svært virtuose og det var utøverne selv som skrev slike for å kunne fremføre bravurnumre på konserter. Her hører vi Graingers virtuose teknikk og denne parafrasen over Tsjaikovskijs kjente Blomstervals fra balletten Nøtteknekkeren er et typisk virtuost recital-stykke.

Bryllupsdag på Troldhaugen som vi hører på side B er et av de mest fremførte stykkene av alle Griegs Lyriske stykker. Man finner det som det siste stykket i den åttende samlingen, med opusnummeret 65, komponert i 1896. Det er et relativt langt stykke i forhold til de andre lyriske stykkene og er et helt lite tablå i seg selv, men i en enkel ABA-form.

Opprinnelig hadde Grieg kalt stykket Gratulanterne kommer og man hører her formelig at gjestene nærmest invaderer Troldhaugen fra alle kanter. Typisk for Grieg hører man i A-delen en rekke åpne kvinter, og triolbevegelser som imiterer folkemusikalske elementer. Det rolige midtpartiet (B-delen) er en fin kontrast, og om gjentakelsen en oktav over skriver Einar Steen Nøkleberg (1992, s. 289) at ”Det hele gjentas som en hildring, som en lysende skimrende drøm speilet i fjorden, et tredimensjonalt, mangedimensjonalt bilde i H-dur; - en stor klanglig sjanse for utøvere!” . Den hurtigere A-delen kommer tilbake, og det hele ender i en litt slørete klokkeklang med hint av impresjonisme, og til slutt et smell av en sjampanjekork eller en salutt (Nøkleberg 1998, s. 290-291).

Percy Aldridge Grainger: Parafrase over Tsjaikovskijs Blomstervals fra Nøtteknekkeren

Parafrase over Tsjaikovskijs Blomstervals fra Nøtteknekkeren

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: A 6192
Matrisenr: 49295
Innspillingsår: 1921

Grieg: Bryllupsdag på Troldhaugen

Bryllupsdag på Troldhaugen

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: A 6192
Matrisenr: 49929
Innspillingsår: 1921

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Jeg er så glad hver julekveld med K.F.U.M.-koret Sela

2009: I Know that my Redeemer Liveth.s, fra Messias av Georg Friedrich Händel.

2010: Shakespeare's carol av Thomas Augustine Arne

2011: Jeg er så glad hver julekveld av Peder Knudsen

2012: Det Lysnet i Skogen av Sigurd Islandsmoen og Sæterjentens Søndag av Ole Bull


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643