Julekalender 2013 - 7. desember : Kjell Bækkelund

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

7. desember - Kjell Bækkelund

I dag går vi litt tilbake i tid i Griegs produksjon og presenterer noen tidlige klaverstykker. Det ene er fra den første samlingen Lyriske stykker (opus 12), det andre er fra en enda tidligere samling, nemlig fra Humoresker opus 6. Som bonus hører vi et stykke av Klaus Egge, en av de store norske komponister som førte Griegs arv videre på en ny måte.

Opus 12 var det første heftet med Lyriske stykker, og dermed Griegs første publikasjon i det som skulle bli den mest kjente klaverproduksjonen hans. Samlingen er komponert i peroden 1864 (?) til 1867, og utgitt av Horneman i København under tittelen Lyriske småstykker. Alle som tar pianotimer og når et vist nivå over nybegynnerens spiller nok noen stykker fra dette opuset, da de er relativt lette å forme. Enkle men essensielle. Claude Debussy har sagt om stykkene i samlingen at: ”De er som konfekt fylt med snø. De er søte, skjønne, men herlig luftige og svalt forfriskende” (Nøkleberg, 1992, s. 211).

Folkevise er nr. 5 i samlingen, og man hører her typiske elementer som åpne kvinter, borduntoner og høyt 7. trinn, selv om stykket også er tett knyttet til en tyskpreget harmonikk og tradisjon. Her er det ikke langt til Schumann og Leipzig-skolen. Likevel er stykket viktig fordi de viser tidlige tegn til det særpreget Grieg skulle skape etter hvert.

Humoreske opus 6 nr. 4 er skrevet i 1865 og utgitt samme år på forlaget Horneman og Erslev i København. Stykket avslutter samlingen og har betegnelsen Allegro alla burla. Dette betyr raskt og nesten løssluppent og larmende. Her merker man også at det norske ligger latent og vi hører en danseaktig sats der grunnrytmen ligger som en puls under ornamenter og triolbevegelser, alt sammen elementer fra norsk folkemusikk. Samlingen er tilegnet Richard Nordraak, komponisten som skrev melodien til Ja, vi elsker og var en lovende stjerne på den norske musikkhimmelen, men som døde ung allerede året etter, i 1866.

Det andre stykket på A-siden av denne platen er skrevet av Klaus Egge (1906-1979). Han var en sentral komponist i Norge på 1900-tallet, mangeårig formann i Norsk komponistforening og viktig innen det musikalske organisasjonslivet. Kanskje overskygget denne virksomheten til dels muligheten til å komponere, men han har skrevet 5 virkningsfulle symfonier, tre klaverkonserter, en fiolinkonsert og en rekke kammermusikkverker. Stykket vi hører på platen, Gukkoslåtten er skrevet tidlig i hans produksjon, men man hører tydelig det polyfone linjespillet han er så kjent for, basert på arven etter Grieg. Klaus Egge tok senere folkemusikken videre og skapte en atonal musikk basert på motivisk metamorfose og folkemusikkens grunnelementer satt sammen på en ny måte. Dessverre er han lite spilt i dag, men han fortjener å bli dratt frem i lyset igjen.

Pianisten vi hører er Kjell Bækkelund (1930-2004), en av de viktiste pianistene i Norge i etterkrigstiden. Han var født på Kampen i Oslo, studerte hos professor Bruno Seydelhofer i Berlin, og var en forkjemper for norsk klavermusikk. For sitt virke vant han en rekke priser. Han var aktiv helt til det siste som utøver, og hadde store planer om konserter med Liszts transkripsjoner av Wagners verker. Samtidig som han var en utsøkt kunstner var han også en mediestjerne. Hans avisspalte i VG, Tramp i Klaveret og hans medieutspill kunne bli bombastiske, men denne evnen til å sette ting under debatt fylt en viktig rolle i norsk musikkliv.

Grieg: Folkevise Op. 12 Nr. 5 og Klaus Egge: Gukko-Slåtten

Folkevise og Gukko-Slåtten

Lytt til platen

Selskap: His Master's voice
Katalognummer: A. L. 3285
Matrisenr: ONA 1002-1
Innspillingsår: Ca. 1950

Grieg: Humoreske op. 6 nr. 4

Humoreske

Lytt til platen

Selskap: His Master's voice
Katalognummer: A. L. 3285
Matrisenr: ONA 1003-1
Innspillingsår: Ca. 1950

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Lover den Herre den Mæktige Konge sunget av Chr. F. Saabye i 1909

2009: To alt-arier fra oratoret Messias, av Georg Friedrich Händel.

2010: Agnus Dei av Georges Bizet

2011: Pastorale av Domenico Zipoli

2012: Aftnen er stille av Agathe Backer Grøndahl og Over de høie fjelde av Kjerulf


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643