Julekalender 2013 - 6. desember : Fridtjov Backer-Grøndahl

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

6. desember - Fridtjov Backer-Grøndahl

I dag presenterer vi et av de mest kjente lyriske stykkene på en plate med den norske pianisten Fridtjov Backer-Grøndahl. Stykket er Trolltog fra opus 54.

Mange anser det femte av Griegs hefter med lyriske stykker som ble utgitt i 1891 for høydepunktet i denne genren. Heftet inneholder 6 stykker hvorav han senere instrumenterte 5 av dem for orkester under tittelen Lyrisk suite. Her er Griegs harmonikk mer senromantisk enn i de tidligere lyriske stykkene. I følge Einar Steen Nøkleberg har Grieg her mer tyngde i språket, og har ”hevet sine norsk inspirerte temaer opp på et høyt harmonisk plan (Nøkleberg, 1992 s. 245).

Trolltog er et humoristisk stykke i ABA-form som klinger av norsk folkemusikk, med bruk av åpne kvinter i A-delen og et lyrisk midtparti (B-delen) som med en enkel melodi som utgangspunkt skaper skinnende virkninger. A-delen er kraftfull, og i følge Nøkleberg (1992, s. 248) er ”de store oktavsprangene i venstre hånd så vanskelige at de har noe Peer Gyntsk over seg, det er nesten som om du beveger deg på Besseggen”.

Det andre stykket på platen er Brudefølget drager forbi fra Folkelivsbilleder opus 19. Dette er et tidligere verk, skrevet i 1869-71, ikke lenge etter at Grieg har funnet sin form basert på norsk folkemusikk. Også her finner vi åpne kvinter, trioler som på hardingfele, og det hele satt ut i en harmonisk rik klaversats. Stykket er bygget opp slik at vi formelig ser brudefølget passere, det begynner svakt, har crecendo frem til vi er helt tett på, før det gradvis blir svakere og ender på en E-dur-akkord i pianissimo.

Pianisten vi hører er Fridtjof Backer-Grøndahl. Han er sønn av Agathe Backer Grøndahl, komponistinnen vi hørte et stykke av på 3. desember. Han var født i 1885 og studerte klaverspill med sin mor til han debuterte i 1903. Han fortsatte sine klaverstudier ved Musikkhøyskolen i Berlin med Rudorff, Barth og Donanyi, samtidig som han studerte komposisjon med Kahn og Scharwenka. Han ble i sin tid regnet som en av Norges fremste tolkere av romantisk klavermusikk, og har skrevet en rekke romanser og klaverkomposisjoner i romantisk stil. I perioden 1920-1930 bodde han i London der han foreleste i norsk musikk ved University College, og i en rekke britiske byer. Han døde i 1959.

Innspillingen er gjort på Columbia i 1947.

Grieg: Trolltog

Trolltog

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: GN 412
Matrisenr: CN 923 - 1 , G [?] , M3 89756
Innspillingsår: 1947

Grieg: Brudefølget drar forbi ,

Brudefølget drar forbi ,

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: GN 412
Matrisenr: c circled N 927 - 1 , G [?]
Innspillingsår: 1947

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Du grønne glitrende tre, Goddag av Christopher Ernst Friedrich Weyses

2009: Deilig er jorden, orkesterversjon med dansk orkester og kirkeklokke.

2010: O du fröhliche, Sisiliansk melodi

2011: Silent Night av Franz Gruber

2012: 3 sanger av Arne Dørumsgaard


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643