Julekalender 2013 - 5. desember : Hans Ingi Hedemark

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

5. desember - Hans Ingi Hedemark

Sigurd Jorsalfar var en viktig person i de norske kongesagaene. Som nasjonal helt hadde han betydning for den norske nasjonsbyggingen på 1800-tallet i perioden etter 1814. Hva var vel er naturlig enn at Grieg skrev scnenemusikk til Bjørnsons skuespill.

Sigurd Jordsalfar ble første gang fremført på Kristiania Theater i 1872 og vakte straks begeistring. Musikken til skuespillet består av fem numre, tre orkesterstykker og to kvad, og disse ble trykket i København i 1874 med opusnummeret 22. Senere lot Grieg de tre orkesterstykkene trykke i ny versjon som opus 56 i 1892. Det er de to kvadene vi hører på dagens plate som er innspilt i Kristiania i 1910 med operasanger Hans Hedemark som solist, akkompagnert av blåseorkester.

Norrønafolket det vil fare avslutter andre akt av skuespillet og her har Grieg med enkle midler skapt en verdig avslutning på akten. Kongekvadet danner avslutningen av hele skuespillet. Skalden Ivar Ingmundson hyller de to kongebrøderene før mannskoret stemmer i en bred og monumental melodi. Det er den siste store melodien som er innspilt her. Begge melodiene er karakteristiske og lette å plukke opp, og det er ikke til å undres over at Grieg selv kanskje ble lei av dem. Han skrev til Max Abraham i 1892 at ” Norrønafolket er her i Bergen så uhyggelig populært at det efter å være blitt oppført ved parkkonserter til og med blir sunget av gategutter… Jeg har mer enn en gang måttet gå en annen vei for å slippe å høre disse strofene, som blir brølt med forferdelig råhet” (Benestad, 1980, s. 140).

Hans Ingi Hedemark (1875-1930) var en norsk operasanger og karakterskuespiller som først og fremst virket ved Kristiania Theater og Den Nationale Scene i Bergen. Han gjorde en rekke grammofoninnspillinger for den norske avdelingen av The Gramophone Company, Brødrene Johnsen AS.

Grieg: Norrønafolket det vil fare

Norrønafolket

Lytt til platen

Selskap: Concert Record "Gramophone"
Katalognummer: 282323
Matrisenr: 547 ah
Innspillingsår: 1910

Grieg: Kongekvadet

Kongekvadet

Lytt til platen

Selskap: Concert Record "Gramophone"
Katalognummer: 282324
Matrisenr: 573 ah
Innspillingsår: 1910

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Julen har englelyd av Andreas Peter Berggreen

2009: Et barn er født i Bethlehem, med tysk melodi, tekst: Grundtvig.

2010: Weinachts-Sinfonie av Gaetano Maria Schiass

2011: Jul (Noël) av Charles Gounod

2012: Operaarier av Charles Gounod og Ruggiero Leoncavallo


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643