Julekalender 2013 - 3. desember : Eva Berge

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

3. desember - Eva Berge

Romansens tidsalder var på topp da Grieg skrev sine verker. I dag lytter vi til en av hans mest kjente romanser, Våren. Kanskje noe feil årstid, men det får tåle seg. Vi hører også en romanse av Griegs samtidige, Agathe Backer Grøndahl.

I perioden 1873 til 1880 var Grieg opptatt av den norske forfatteren Aasmund Olavsson Vinjes tekster. Det resulterte i en samling romanser som ble utgitt i 1881 som 12 melodier til dikt av A.O. Vinje, for sang og klaver. Av disse har nr. 2, Våren blitt den mest kjente, og er arrangert for strykeorkester, blandet kor, mannskor og brassband bare for å nevne noen av de utallige arrangementer denne sangen er blitt utsatt for av ulike arrangører. Av disse er det vel bare strykeorkesterversjonen som er Griegs egen.

Vi hører den danske sopranen Eva Berge, akkompagnert av Kjell Olsson i det som er den originale versjonen for sopran og klaver.

Agathe Ursula Backer Grøndahl (1847 – 1907) var en av Norges kvinnelige komponister som har bemerket seg. På gruppebildet fra Musikfesten i Bergen er hun eneste kvinne. Hun skrev en rekke romanser, og Mot kveld er en av de mest fremførte. Hun var en virtuos på klaver, og skrev en rekke konsertetyder til eget bruk. På sine eldre dager ergret hun seg over hvor vanskelige de var. Tross sitt talent satte familie og barn en stopper for en videre utøvende karriere som konsertpianist i Europa, noe som gjorde henne til en skattet klaverpedagog. Undervisning kunne kombineres med ansvar for barn og husholdning på Ormøya utenfor Oslo. Romansen Mot kveld opus 42 nummer 7 er skrevet i 1899 til tekst av Andreas Jynge.

Platen er utgitt på det danske plateselskapet Felix som var et kristent plateselskap eid av Indre Mission. Selskapet ble startet omrking 1947 som Films- og Grammofon AS Felix. Platen er utgitt i 1952 med katalognummer Ø70.

Edvard Grieg: Våren

Våren

Lytt til platen

Selskap: Felix
Katalognummer: Ø 70
Matrisenr: FX 239 triangle
Innspillingsår: 1952

Agathe Ursula Backer Grøndahl: Mot kveld

Mot kveld

Lytt til platen

Selskap: Felix
Katalognummer: Ø 70
Matrisenr: . FX 240 triangle
Innspillingsår: 1952

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Den heliga staden av Stephen Adams

2009: The Christmas Waits, et potpourri over ulike julesanger.

2010: Julen har brakt velsignet bud av C.E.F. Weyse

2011: Ave Maria av Bach / Gounod

2012: Til min Gyldenlak av Emlig Frijs


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643