Julekalender 2013 - 25. desember : Arthur de Greef

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

Bonus: 25. desember - Arthur de Greef

Første juledag og for noen er dette den egentlige julen. Vi feirer derfor en dag ekstra i vår musikalske julekalender, og presenterer en bonusplate. Arthur de Greef fremfører et knippe lyriske stykker på en innspilling fra 1930.

De lyriske stykkene er alltid friske og fine og på dagens bonus-plate hører vi et lite knippe av dem fra opusene 12, 43 og 47. Arietta opus 12 nr. 1 er det første stykket på side A. Stykket er det aller første stykket i hele syklusen med lyriske stykker. Med sine fine Ess-dur akkordbrytninger setter det stemningen, og er lyrisk i all sin enkelhet. Mot denne bakgrunnen er de andre stykkene mer komplekse, og i det andre stykket på side A, Til Våren opus 43 nr. 6, hører vi lyse klanger som bringer tankene hen på vårsol og snøsmeltning, det hele med en 3 mot 2 rytme som skaper glid og spenning.

På side B finner vi først Albumblad opus 47 nr. 2 som i uttrykket nærmest er et stykke salongmusikk, selv om midtpartiet er mer krevende. Det var populært i romantikken å skrive små stykker som nærmest fungerer som musikalske postkort, eller nettopp bilder i et album. Det siste stykket, Sommerfugl opus 43 nr. 1 er en luftig beskrivelse av sommerfuglens bane gjennom luften, og spilt fritt og med rubato gir stykket et helt spesielt og nesten visuelt uttrykk.

Rubatopreget spill og fri omgang med vektleggingen av stemmeføringen gir stykkene en ekstra dimensjon, og dette er en tradisjon som var utbredt på den tiden Grieg levde. Sett gjennom våre dagers metronomaktige spill virker dette kanskje fremmed, men har man lyttet en del ganger til Griegs egen tolkning av sine verker på de få plateinnspilinger han gjorde i Paris i 1903 faller det hele mer på plass, og tolkningene virker naturlige. Dette er en tradisjon som er verdt å bevare, og pianisten Sigurd Slåttebrekk har gjort et forskningsprosjekt på å gjenskape Griegs egen stil og overføre den til andre Grieg-verker, noe som har resultert i en CD-utgivelse med Griegs egne innspillinger og ny-innspillinger av de samme stykkene på Griegs eget flygel på Troldhaugen.

Arthur de Greef (1862-1940) var en belgisk pianist som hadde stor betydning for utbredelsen av Griegs klaververker. Han kom inn på konservatoriet i Brussels allerede som 11-åring, og etter studier her reiste han til Weimar der han studerte under Franz Liszt i to år. Han fikk etter hvert en karriere som konsertpianist. Han knyttet nære bånd til Edvard Grieg, og spilte kKlaverkonserten hans offentlig første gang i 1898. Han var den første som gjorde innspillinger av Klaverkonserten, både en forkortet versjon i 1921 og den komplette versjonen i 1927. Han hadde konserten på programmet jevnlig, og han var en gjenganger ved promenadekonsertene i London med dette verket.

Innspillingne av dette lille knippet med lyriske stykker er gjort i 1930 for His Master's Voice.

Grieg: Arietta - Til Våren

Arietta - Til Våren

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D 1825
Matrisenr: 32 - 1177 , Cc 18465 II triangle , 2 , R
Innspillingsår: 1930

Grieg: Albumblad - Sommerfugl

Albumblad - Sommerfugl

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: D 1825
Matrisenr: 32 - 1038 , Cc 18466 II triangle , A , 4
Innspillingsår: 1930


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643