Julekalender 2013 - 23. desember : Ingebjørg Gresvik

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

23. desember - Ingebjørg Gresvik

Ballade er Griegs store variasjonsverk for klaver. Det er sagt om Grieg at han ikke mestret de store former, men her kombinerer han sansen for detaljer og fine penselstrøk med et vidtspennende musikalsk forløp som viser en stor kunstners personlige dyptloddende uttrykk. Pianisten er Ingebjørg Gresvik, og innspillingen er fra ca. 1949-50.

Balladeopus 24 er kanskje Griegs mest personlige verk. Ut fra en liten folkemelodi, Den nordlandske bondestand, hentet fra Lindemans samlinger, bygger han et stort variasjonsverk som kan måle seg med de beste andre komponisters stykker av samme type. Verket ble skrevet ferdig våren 1876, og dette var for Grieg et vanskelig år, preget av store personlige kriser. Begge foreldrene døde i løpet av høsten 1875, og ekteskapet med Nina hang i en tynn tråd. Ballade er et verk som gjenspeiler Griegs kamp for å komme gjennom denne tiden, og verket er blitt et så personlig uttrykk at han aldri selv orket å spille det offentlig. Da han spilte verket for sin forlegger Peters med henblikk på utgivelse, var han i følge Iver Holter som var til stede, etter gjennomspillingen så utmattet og sjelelig opprevet at han var badet i svette.

Grieg fikk ikke den anerkjennelsen internasjonalt som han hadde håpet med dette verket, men etter hvert tok flere pianister Ballade opp på repertoaret. Særlig en konsert med Eugen d’Albert i Gewandhaus i Leipzig i 1898 fikk Grieg til å skrive begeistret hjem om tolkningen, særlig avslutningen: Og så efter dette skulde du hørt den vovede lange fermate på den dype Ess. Jeg tror han holdt den ½ minutt. Men virkningen var kolossal. Og så avsluttet han den gamle, sørgelige vise så langsomt, stille og enkelt at jeg selv ble helt betatt…” (Benestad, 1980, s. 178).

Folketonen har en sår og sørgmodig undertone, og temaet presenteres i en harmonisk drakt der kromatikk spiller en viktig rolle. Særlig den kromatisk fallende linjen i bassen som ligger under temapresentasjonen setter stemningen for verket. Gjennom 14 variasjoner leter Grieg frem temaets muligheter, fra dvelende, langsomme og tungsindige meditasjoner til forrykende raske og også spretne danserytmer. Fra den 10. variasjonen er det en spenningsoppbygging mot slutten der den 14. variasjonen ender på en dyp Ess med fermate, som så glir ned på en D, dominanten til hovedtonearten g-moll. Etter en lang kamp er Grieg på en måte her tilbake ved 0-punktet, den dype fortvilelsen og det tragiske er der like fullt, og verket ender med de første 8 taktene av temaet og dør hen i resignasjon.

Pianisten Ingebjørg Gresvik født i 1908 i Onsøy. Hun studerte i Oslo med Nils Larsen, og i Wien med Edwin Fischer og Ignaz Friedmann. En tid var hun gift med Geirr Tveitt, men ekteskapet gikk i oppløsning og hun ble gift på ny. Hun var en aktiv musiker, og i tillegg til sitt arbeid i Norge turnerte hun både som solist med orkester og med egne solistaftener i de store europeiske byer. Hun var kunstnerisk leder for Nils Larsens klaverskole fra 1938 til 1941. og i 1948 fikk hun Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid for det norske musikklivet. Hun gjorde noen plateinnspillinger for His Master’s Voice. I tillegg til Ballade finnes også Vindharpeslåtten av Harald Sæverud og Halling av Nils Larsen. Ingebjørg Gresvik døde så sent som i år 2000.

Grieg: Ballade - del 1

Ballade - del 1

Lytt til platen

Selskap: His Master’s Voice
Katalognummer: DB 11904
Matrisenr: 2EA 13452-1
Innspillingsår: Ca. 1949-50

Grieg: Ballade - del 2

Ballade - del 2

Lytt til platen

Selskap: His Master’s Voice
Katalognummer: DB 11904
Matrisenr: 2EA 13453-1
Innspillingsår: Ca. 1949-50

Grieg: Ballade - del 3

Ballade - del 3

Lytt til platen

Selskap: His Master’s Voice
Katalognummer: DB 11905
Matrisenr: 2EA 13454-1
Innspillingsår: Ca. 1949-50

Grieg: Ballade - del 4

Ballade - del 4

Lytt til platen

Selskap: His Master’s Voice
Katalognummer: DB 11905
Matrisenr: 2EA 13455-1
Innspillingsår: Ca. 1949-50

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: En rose er utsprungen av Michael Praetorius

2009: Concerto grosso - Fatto per la Notte di Natale av Archangelo Corelli

2010: Bethlehem (Anon)

2011: Glade Jul, Hellige Jul av Franz Gruber

2012: Solveigs sang av Edvard grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643