Julekalender 2013 - 21. desember : Issai Dobrowen

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

21. desember - Issai Dobrowen

Stilliserte danser var et begrep i romantikken. Flere komponister har skrevet verk med denne tittelen, og det er kanskje Brahms sine Ungarske danser som er mest kjent. Flere komponister skrev også symfoniske danser – med vekt på symfoniske finner man en dreiing bort fra det rent folkelig dansbare. Griegs Symfoniske danser er tenkt som en helhet, og dagens innspilling er med orkesteret fra Staatsoper Berlin, dirigert av Issai Dovbrowen, en russisk dirigent som bodde mange år i Norge. Innspillingen er fra 1931.

Stilliserte danser for orkester finner man hos mange komponister, og i tillegg til Grieg er nok Brahms med sine Ungarske danser den som utmerker seg mest i det sentraleuropeiske området. Dvorak har skrevet en rekke med Slovakiske danser, Rachmaninov har sine Symfoniske danser, og komponister etter den romantiske periode har også skrevet orkesterdanser, men med en noe annen filosofi i bunnen. Her er nok å nevne for eksempel Bela Bartok med sine Rumenske folkdanser og Zoltan Kodaly med sine Danser fra Galanta. Også Leonoard Bernstein har utgitt deler av musikken til sin mest spilte musikal som Symfoniske danser fra West Side Story. Så her er Grieg i godt selskap.

Han hadde lenge tenkt å bruke norske folkemelodier til konsertbruk, og Norske danser op. 35 var et skritt i denne retningen, selv om det var skrevet for firhendig klaver og orkestrert av en annen musiker. Grieg følte imidlertid hele livet at han lå under for Johan Svendsens orkestrale mesterskap, og det var først sent i livet han forsøkte å gjøre noe med dette. Han hadde etter hvert fått førstehånds kunnskaper om orkesteret etter lang erfaring med å dirigere de store orkestre rundt om i Europa. Nå var tiden inne til å skrive et større orkesterverk der norske folketoner utgjorde det tematiske grunnlaget. Symfoniske danser ble først til i en versjon for firhendig klaver høsten 1896. Arbeidet med å orkestrere verket tok tid, og Grieg var ikke ferdig med orkesterversjonen før i løpet av 1898. Symfoniske danser ble så urfremført i København 4. februar 1899, og det var Johann Svendsen som dirigerte orkesteret ved denne anledningen. Verket ble tilegnet pianisten Arhur de Greef.

Folketonene som ligger til grunn for de fire satsene er hentet fra Lindemans samling Nyere og Ældre Norske Fjeldmelodier. I den første dansen finner vi Halling fra Valdres. I andre sats hallingen Hestbyttaren. I tredje sats Springdans fra Åmot. I fjerde sats finner vi to melodier, nemlig Såg du nokke til kjerringa mi og Brurelått.

Grieg satt i ettertid Symfoniske danser høyt, men kritikerne har ikke vært like positive. Til tider er verket preget av gjentakelser og sekvenser uten at det egentlig skjer noen utvikling. Selv om det symfoniske elementet med motivisk bearbeiding og utvikling ikke er så godt skrevet, har Grieg orkestrert verket både fantasifullt og med mange orkestrale finesser. Et stort orkesterverk fra Griegs hånd.

Dirigenten Issai Dobrowen var født i Nizhny Novgorod i 1891. Han studerte ved Moskva-konservatoriet under Konstantin Igumnov og Sergei Taneyev og gikk ut med gullmedalje ved sin avgangseksamen. I 1917 til 1921 underviste han i Moskva, før han emigrerte til Vest-Europa, og ble norsk statsborger i 1929. I perioden 1928-31 var han sjefdirigent i Oslo filharmoniske orkester, og ved San Francisco Symphony Orchestra i perioden 1931-34. Fra 1941 til 1953 var han dirigent ved Gøteborg Symfoniorkester i tillegg til å gjestedirigere. Han gjorde en rekke plateinnspillinger for His Master’s Voice og Parlophone.

Edvard Grieg: Symfoniske danser - 1. Allegro moderato

Symfoniske danser 1. Allegro moderato

Lytt til platen

Selskap: Parlophonee
Katalognummer: E 11171
Matrisenr: £ (circle) 21515
Innspillingsår: 1931

Edvard Grieg: Symfoniske danser - 2. Allegretto grazioso

Symfoniske danser 2. Allegretto grazioso

Lytt til platen

Selskap: Parlophonee
Katalognummer: E 11171
Matrisenr: £ (circle) 21516
Innspillingsår: 1931

Edvard Grieg: Symfoniske danser - 3. Allegro giocoso

Symfoniske danser 3. Allegro giocoso

Lytt til platen

Selskap: Parlophonee
Katalognummer: E 11172
Matrisenr: £ (circle) 21517
Innspillingsår: 1931

Edvard Grieg: Symfoniske danser - 4. Piu tranquillo

Symfoniske danser 4. Piu tranquillo

Lytt til platen

Selskap: Parlophonee
Katalognummer: E 11172
Matrisenr: £ (circle) 21518
Innspillingsår: 1931

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Hark! The Herald Angels Sing av Felix Mendelssohn

2009: Den Hellige Stad av Stephen Adams

2010: Danket dem Herrn av Dieterich Buxtehude

2011: Es ist ein Ros entsprungen av Michael Praetorius

2012: Landkjenning av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643