Julekalender 2013 - 20. desember : H.M. Coldstream Guards

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

20. desember - H.M. Coldstream Guards

Vi går igjen tilbake i tid til 1904 og en innspilling med H.M. Coldstream Guards. Musikk fra Peer Gynt fremføres her med blåseorkester – og det er både arrangerte og forkortede versjoner. Man gjorde jo alt for å få det viktigste med på en 78-plate-side.

Dagens plate er et vitne om den umåtelige popularitet Peer-Gynt-musikken fikk allerede i Griegs egen tid. Den ble fremført i utallige varianter og arrangementer, og selvfølgelig ble det også plateinnspillinger. Som vi har vært inne på tidligere i kalenderen var det blåseorkester man først gjorde innspillinger av i tillegg til sang og klaver, fordi lyden av strykere var for svak.

Orkesteret vi hører på dagens plate er H.M. Coldstream Guards. Det er et militært blåseorkester med tilknytning til det eldste regimentet i det britiske forsvaret. Regimentet har vært i kontinuerlig virksomhet siden 1650 og har navn etter byen Coldstream i Scotland.

Tolkningen er særegen, og etter en frisk Anitras Dans spiller de virkelig så remmer og tøy kan holde. De følger så definitivt Griegs tempoangivelser om at I Dovregubbens Hall skal ha et kontinuerlig stretto, det vil si at musikken skal spilles raskere og raskere. At det ligger nær opp til parodien er ikke langt fra Griegs egen mening, og han skrev selv i brev til Frants Beyer 27. august 1874 at: ”Og så har jeg gjort Noget til Dovregubbens Hal, som jeg bogstavelig ikke kan tåle at høre på, således klinger det av Kukager, af Norsknorskhed og Sigselvnokhed! Men jeg venter mig også at Ironien skal kunne føles, Især når Peer Gynt bagefter imod sin Vilje nødsages til at sige: ”Både Dandsen og Spillet var Katten klore mig riktig pent”” (Grieg, 1993 s. 22).

Før urfemføringen på Christiania Theater i 1875 skrev han til kapellmester Johann Hennnum: ”Saken er jo, at Musiken i de færreste Tilfælde er blot Musikk; thi den begiver sig jo ud på Glatis ved at karrikere, og karakteriserer ofte på en så grovkornet Måde at det just gjælder at gjøre Virkningen så at Publikum forstår Meningen” (Grieg, 1998, I s. 389).

Griegs utsagn i brevene tegner bakgrunnen for tolkningene på dagens plate som er innspilt i London i 1904.

Edvard Grieg: Anitras dans og I Dovregubbens hall

Anitras dans og I Dovregubbens hall

Lytt til platen

Selskap: Gramophone Concert Record
Katalognummer: G. C. - 2 - 74
Matrisenr: 2 - 74 II , 5954 b
Innspillingsår: 1904

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: O helga natt av Adolphe Adam (sunget av Caruso)

2009: Star of Bethlehem av Stephen Adams

2010: Laudate Dominum av Wolfgang Amadeus Mozart

2011: Rejoice greatly fra oratoriet "Messias" av George Friedrich Händel

2012: Nu løftes laft og lofte av Edvard Grieg


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643