Julekalender 2013 - 2. desember

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

2. desember - Boyd Neel

Mange av Griegs orkesterverker er arrangementer av klaververker. I dag presenterer vi Kulokk og Stabbelåten fra ”Nordiske melodier, op. 63, ved siden av Holbergsuiten, et av Griegs mest populære styrker for strykeorkester.

Grieg skrev 12 stykker for strykeorkester i perioden 1880-1899, og av disse er 10 bearbeidelser eller orkestreringer av egne klaverstykker. Et av disse verkene er To nordiske melodier op. 63 som inneholder to folketonebearbeidelser, nummer en I folketonestil og nummer to Kulokk og Stabbelåten. I orkesterversjon ble de første gang fremført i Kristiania i 1895 dirigert av Grieg selv, og utgitt på Peters forlag i Leipzig samme år. Grunnen til at verket heter To nordiske melodier er nok at den første er en melodi av Fredrik Due, den norsk-svenske gesandten i Paris, som hadde sendt den til Grieg året før, og den er altså ikke en riktig folkemelodi.

På innspillingen vi presenterer i dag er det imidlertid bare den andre av satsene vi hører, som altså består av to stykker i en sats: Kulokk og Stabbelåten.

Stykkene er hentet fra folketonebearbeidelsene 25 norske folkeviser og danser op. 17. Klaverversjonen av stykkene er skrevet i 1869 og melodiene hentet Grieg fra Ludvig Mathias Lindemans samling Ældre og nyere norske Fjældmelodier, et standardverk over norske folketoner som mange komponister har hentet melodier fra.

Melodiene er rett enkle, men harmoniseringen bærer preg av Griegs modenhet på dette området i 1895.

Det er The Boyd Neel String Orchestra under ledelse av Boyd Neel som fremfører verket. Boyd Neel (1905-1981) var en engelsk dirigent og en viktig pedagog i Londons musikkliv. Han grunnla sitt eget orkester i 1933 og rekrutterte sine musikere fra de høyere musikkutdanningsinstitusjonene i London. I løpet av 1930-tallet ble orkesteret anerkjent som et av de viktige strykeorkestre i verden, og har turnert over store deler av USA, Canada, Australia, Europa og i de skandinaviske land. Innspillingen er fra 1933, året orkesteret ble grunnlagt. Det er en testinnspilling som Norsk lydinstitutt har fått gjennom Peter Lack.

Edvard Grieg: Kulokk og Stabbelåten

Kulokk og Stabbelåten

Lytt til platen

Selskap: Decca - London
Katalognummer: Testpressing
Matrisenr: AR 14535 - 1 A
Innspillingsår: 1933

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: O sanctissima (Å du hellige)

2009: Weinachtslieder av Peter Cornelius.

2010: Pastoralesymfonien fra Messiasav George Friedrich Händel

2011: Jerusalem av Stephen Adams

2012: Sidste reis av Eyvind Alnæs og Den store hvide flokav Edvard Grieg:

Den store hvide flok

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643