Julekalender 2013 - 19. desember : Boyd Neel

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

19. desember - Boyd Neel

Noe av den mest dyptfølte musikken til Grieg snakker direkte til hjertet. I dag hører vi to stykker for strykeorkester der den første faktisk heter Hjertesår. Det andre stykket er Siste Vår - strykeorkesterversjonen av romansen vi presenterte 3. desember.

Grieg ble høsten 1880 ansatt som dirigent for Musikselskabet Harmoniens orkester i hjembyen Bergen. Da hadde han også behov for egenkomponert orkestermusikk. Løsningen ble å arrangere to av sine egne romanser for strykeorkester, og strykeorkesterdrakten lar disse vakre og elegiske perlene skinne og gløde. Det vemodige og ettertenksomme ligger hele tiden under, og Grieg har her skapt noe berører lytteren følelsesmessig.

Grieg dirigerte selv dette verket på en konsert i London i 1888 med Royal Philharmonic Society i St. James Hall etter selv å ha vært solist i a-moll-konserten. Grieg var full av lovprisning over orkesteret som hadde 60 strykere av første rang, og Siste Vår måtte spilles da capo. I aviskritikken etter konserten ble de To elegiske melodier fremhevet, og at man aldri hadde hørt skjønnere samspill mellomstrykerne enn da Grieg dirigerte disse stykkene.

Hjertesår og Siste vår ble først til som to av romansene i syklusen Vinje-sanger opus 33 i 1880. Dette var etter Griegs kunstneriske kriser på slutten av 1870-tallet, og Våren innevarsler nærmest en ny kunstnerisk vår for komponisten. I Våren har Griegs melodiske åre flytt rikere enn før. I følge Benestad (1980, s. 205) er det menneskets takknemmelige fryd over ”enno ein gong” før livsflammen slukner å få oppleve naturens evig unge under. Musikken gjenspeiler på en fullkommen måte diktets indre liv. Den står frem, renskåret i alle detaljer, fri for svulstig sentimentalitet – alvorsfull, selv i dur. !

Den Særde som er romansen som ligger til grunn for Hjertesår er mer krass i harmonikken. Satsen er mer innadvent og innehar en litt knugende grunnstemning.

Peters i Leipzig utga også disse strykeorkester-versjonene, og Grieg har hermed bidratt til å revitalisere strykeorkesteret som besetning i romantikken. Andre komponister med tilsvarende verker for strykeorkester er Dvorak og Tsjaikovskij. Ved utgivelsen fant Grieg det naturlig å gi stykkene nye titler for å tydeliggjøre deres dype vemod, når man ikke hører ordene i sangstemmen. Derfor ble Den Særde og Våren til Hjertesår og Siste vår.

Det er The Boyd Neel String Orchestra under ledelse av Boyd Neel som fremfører verket, i en innspilling fra 1946.

Grieg: Hjertesår

Hjertesår

Lytt til platen

Selskap: Decca
Katalognummer: K. 1217
Matrisenr: NPLT AR 9461 - 2
Innspillingsår: 1946

Grieg: Siste vår

Siste vår

Lytt til platen

Selskap: Decca
Katalognummer: K. 1217
Matrisenr: AR 9462 - 2
Innspillingsår: 1946

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: O helga natt av Adolphe Adam

2009: Den Hellige Stad av Stephen Adams

2010: Dejlig er jorden (trad.)

2011: L'Adieu des Bergers fra "L'Enfance du Christ" av Hector Berlioz

2012: Herre Krist av Rikard Nordraak


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643