Julekalender 2013 - 18. desember : Constant Lambert

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

18. desember - Constant Lambert

Når vi nå har hørt musikk fra Peer Gynt en tid passer det bra å gå tilbake til Sigurd Jordsalfar. Tidligere i årets kalender har vi presentert to sanger fra denne scenemusikken. Nå går vi til et av orkesterstykkene, og det er et av de vektigste og mest monumentale i Griegs produksjon, nemlig Hyldningsmarsjen fra tredje akt.

De to brødrene Sigurd og Øystein var sønner av kong Magnus Berrføtt, og de regjerte fra 1103. Fra 1123 regjerte Sigurd som enekonge. Sigurd var den som reiste ut og har gitt navn til skuespillet, mens Øystein var den som ble hjemme. Tilnavnet Jordsalfar kommer av Sigurds pilgrimsferd og korstog til Jordsal, eller Jordsalborg, det norrøne navnet på Jerusalem. Denne reisen fant sted i årene 1108-1111 om sagaene beretter riktig, og det skal ha vært 60 langskip og omkring 6000 mann som reiste ut fra Bergen i 1108. En eventyrlig ferd førte følge via England, Frankrike, Spania, Gibraltar, Sicilia og til Jerusalem høsten 1110 etter sjøslag og kamper. Kong Baldvin lovet Sigurd en flis av kristi kors dersom han hjalp til med å erobre Sidon. Dette skjedde, og nordmennene overvintret i Jerusalem. Relikviet skulle bringes til Nidaros (Trondheim) og det skulle opprettes et erkebispesete. Våren 1111 reiste Sigurd videre via Kypros og Peloponnes før de kom til Miklagard, det norrøne navnet på Istanbul. En del av Sigurds menn ble igjen her i Keiser Alexios I tjeneste. Tilbake i Norge hadde Øystein bygget landet med klokskap og sjarm, mens Sigurd var handlingsorientert.

Det er denne konflikten Bjørnson bygger sitt skuespill over, og den store hyldningsmarsjen utgjør scene med forsoningen mellom de to kongsbrøde i midten av tredje akt.

Det er versjonen Grieg utga i 1892 med opusnummeret 56 vi hører på denne innspillingen med The Halle Orchestra under ledelse av Constant Lambert. I forhold til den opprinnelige versjonen har Grieg her lagt til en innledende fanfare og en stor triodel. De nye partiene bærer preg av en kromatisk harmonikk og en mer flytende langstrakt melodi, nærmest med Wagnerske islett. Totalt sett er dette stykket et av de mest storslåtte og monumentale orkesterstykker Grieg har skrevet.

Constant Lambert (1905-1951) var en britisk dirigent og komponist. Som komponist syntes han etter hvert at han feilet, og det er som dirigent han er mest kjent i dag. Han dirigerte blant annet orkesteret ved Covent Garden operaen i London, og en rekke radiokonserter i BBC. Innspillingen er gjort for plateselskapet Columbia og utgitt i 1942.

Grieg: Sigurd Jorsalfar : Hommage March - part 1

Sigurd Jorsalfar : Hommage March

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: D.X. 1037
Matrisenr: CAX 8901 - 1
Innspillingsår: 1942

Grieg: Sigurd Jorsalfar : Hommage March - part 2

Sigurd Jorsalfar : Hommage March

Lytt til platen

Selskap: Columbia
Katalognummer: D.X. 1037
Matrisenr: CAX 8901 - 1
Innspillingsår: 1942

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Hvor salig er den lille flok med Carsten Woll

2009: Den Hellige Stad av Stephen Adams (i en innspilling fra 1908)

2010: Danser fra Nøtteknekkeren av Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij

2011: Hark! The herald angels sing av Felix Mendelssohn

2012: To sanger av Sophus Halle


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643