Julekalender 2013 - 15. desember : George Thalben-Ball

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

15. desember - George Thalben-Ball

Edvard Griegs musikk er arrangert for så mange forskjellige besetninger. Grieg skrev aldri noe verk for orgel, men i dag hører vi likevel en plate der den britiske konsertorganisten George Thalben Ball fremfører to stykker fra Peer Gynt-musikken.

Orgelet er ofte omtalt som instrumentenes dronning. Grieg skrev aldri noe musikk originalt for orgel, og var også først sent i livet han skrev noe musikk som kan knyttes til Kirken, nemlig korverket 4 Salmer opus 74, hans siste publiserte verk. Han var uforsonlig i forhold til den etablerte kristendom som bar preg av den tids sneversynte pietisme. I 1888 fant han imidlertid under et besøk i Birmingham det han søkte etter med henhold til religion, nemlig et holdepunkt i unitarenes kirkesamfunn.

Han hadde ellers et noe anstrengt forhold til kirkens folk, og kom med en del beske utfall, blant annet i et brev til Beyer, datert 27. mars 1897: ”Det er min mening at Kartago bør ødelegges. Og mitt Kartago, det er nu engang prestene. Jeg kan ikke svelge dem ned. Jeg gulper dem opp igjen og kan aldri bli fri den vemmelige fete og vamle smak av dem. De brer seg jo overalt”. Samtidig var Grieg fylt av nestekjærlighet, og hjalp mange venner som kom i økonomiske problemer.

Det er på denne bakgrunn ikke til å undres over at Grieg ikke skrev kirkemusikk. Og slik som Brahms i sine sene koralpreludier, kom Grieg i sine 4 Salmer frem til et personlig religiøst uttrykk.

Denne omveien om Griegs forhold til religionen leder imidlertid til dagens lydopptak, nemlig en innspilling av to stykker fra Peer Gynt på orgel. Det er den britiske orgelvirtuosen George Thalben-Ball (1896-1987) som spiller på det store symfoniske orgelet i Kingsway Hall i London. Han var født i Australia, men det meste av livet bodde han i London der han i en årrekke var organist og kordirigent ved Temple Church. Her gjorde han blant annet en berømt innspilling av Mendelsohns Hear My Prayer i 1927.

Innspillingen er gjort på orgelet i Kingsway Hall i 1933. Denne salen var opprinnelig en Methodist-kirke, bygget i 1912, men ble jevnlig brukt til plateinnspillinger fra 1926 da den ble regnet for å ha den beste akustikken for innspilling av korverker og orkesterverker. Det ble gjort mange legendariske innspilinger her frem til salen ble stengt i 1984. Etter dette forfalt bygningen, og den ble revet i 1998 for å gjøre plass til et hotell.

Orgelet ble bygget til innvielsen i 1912 av J. J. Binns fra Leeds. Det ble ombygget i 1924 og 1932, stadig med utvidelser, blant annet klokker og tromme. At Kingsway Hall ikke lenger eksisterer er et stort tap for Londons musikkliv, men opptakene derfra lever i høyeste grad videre.

Grieg: Anitras Dans

Anitras Dans

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: B . 4485
Matrisenr: 30 - 10877
Innspillingsår: 1933

Grieg: I Dovregubbens hall

I Dovregubbens hall

Lytt til platen

Selskap: His Master's Voice
Katalognummer: B . 4485
Matrisenr: 30 - 10878
Innspillingsår: 1933

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Der Tannenbaum av Richard Wagner

2009: Hark! The Herald Angels sing av Felix Mendelssohn

2010: Coventry Carol

2011: O Jul med din glede av Gustava Kielland

2012: Sönner af Norge av Christian Blom - og L.M. Ibsen: Det Norske Flag


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643