Julekalender 2013 - 14. desember : Leo Borchard

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

14. desember - Leo Borchard

Mer musikk fra Peer Gynt i dag, nå med orkester, og det er ikke hvilket som helst orkester heller, men Berliner Philharmoniker i en innspilling fra 1930-tallet på Telefunken, og vi hører Anitras Dans og Solveigs Sang.

Vi har allerede hørt noen utdrag av Peer Gynt i denne kalenderen, og nå fortsetter vi med noen kjente orkesterstykker. Orkestersuitene som Grieg utarbeidet til konsertbruk inneholder iørefallende melodiske stykker og har blitt publikumsfavoritter hos orkestre over hele verden.

I Peer Gynt suite nr. 1 finner vi Anitras Dans. Dette stykket er hentet fra akt 4 der Peer er i Afrika. Han er nettopp blitt ranet og rømmer ut i ørkenen. Der møter han en gruppe beduiner og blir betatt av beduinhøvdingens datter, Anitra. Musikken beskriver magedansen til Anitra med eksotiske elementer. Det er en mazurka, og den er delvis ment som bakgrunnsmusikk for tale.

Solveigs sang som avslutter Peer Gynt Suite nr. 2 er også opprinnelig plassert i akt 4. Den kommer rett etter scenen i ørkenen med Anitra, og kontrasten blir stor til den trofaste Solveig som venter, når vi nettopp har sett Peers eskapader ute i verden.

Det er Berliner Philharmoniker som spiller disse utdragene under ledelse av dirigenten Leo Borchard (1899-1945). Innspillingen er gjort i Berlin, antakelig mellom 1933 og 1935.

Leo Borchard var født i St.Petersburg i Russland, men var av tysk familie. Etter musikkstudier i St. Petersburg flytter han i 1920-årene til Tyskland. Han fortsetter sine studier, blant annet under Hermann Scherchen, og blir etterhvert assistent og repetitør for både Bruno Walter og Otto Klemperer. Her blir han en viktig figur i musikklivet, både som dirigent og som lærer. Men i 1935 blir han erklært uønsket av det tyske naziregimet fordi han hadde beskyttet jødiske musikere. Han går under jorden, og blir en del av den tyske motstandsbevegelsen. I 1945 blir han utnevnt til dirigent for Berliner Philharmoniker, men tragisk nok blir han skutt 23. august 1945 av en amerikansk soldat i det okkuperte Berlin.

Grieg: Anitras Tanz

Anitras Tanz

Lytt til platen

Selskap: Telefunken
Katalognummer: A 1727
Matrisenr: 20222 - 3
Innspillingsår: Ca. 1933-35

Grieg: Solveigs-Lied

Solveigs-Lied

Lytt til platen

Selskap: Telefunken
Katalognummerer: A 1727
Matrisenr: 20223 - 2
Innspillingsår: Ca. 1933-35

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Jeg er så glad hver julekveld sunget av Bjarne Mathisen

2009: Silent Night sunget av Marjorie Lawrence

2010: Barn Jesus i en krybbe lå av Niels Wilhelm Gade

2011: Så går vi rundt om en Enebærbusk sunget av Aasta Nielsen

2012: Lovsang av Ludvig van Beethoven


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643