Julekalender 2013 - 11. desember : Eva Knardahl

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

11. desember - Eva Knardahl

I dag vender vi tilbake til Griegs hjem og Bryllupsdag på Troldhaugen. Eva Knardahl var en av de ledende pianister i Norge i etterkrigstiden til hun gjorde sine siste innspillinger på 1990-tallet. Dagens plate er fra starten av hennes pianistkarriere, innspilt i Oslo i 1946.

Knardahls innspilling er fra 1946 og vi hører en mye bedre lydkvalitet på denne platen enn Percy Graingers versjon av samme stykke vi presenterte 8. desember. Tolkningen er også forskjellig, og når vi nå har to ulike innspillinger å sammenligne med kan en prøve å lytte til detaljene og de ulike fraseringene de to pianistene gjør på forkjellig måte. Mest hørbart er at Knardahl foredrar langsommere tempi i de ulike delene, og fremfører den komplette versjonen uten kutt for å tilpasse til spilletiden på platen. Innspillingen er derfor fordelt på to sider av en 78-plate. På den måten former hun også detaljene mer intimt, men mister kanskje noe av Gaingers schwung og festlighet i tolkningen. Her er det bare å sammenlikne og gjøre opp en egen mening!

Eva Knardahl var født i 1927 og studerte med Ragnhild Agerup, Mary Barratt Due og Ivar Johnsen i Oslo. Hun opptrette offentlig første gang som 6-åring, og debuterte med tre klaverkonserter som solist med Oslo Filharmoniske Orkester med da hun var bare 11 år gammel. I perioden 1947 til 1967 var hun bosatt i Minneapolis i USA der hun fra 1952 var ansatt i Mianneapolis Symphony Orchestra. I tillegg drev hun en stor virksomhet som kammermusiker og solist. I 1967 flyttet hun tilbake til Norge, og bosatte seg i Oslo.

Hun har i alle år vært en fremragende ambassadør for Griegs klavermusikk, og har blant annet gjort en komplett innspilling av alle Griegs klaververker på plateselskapet BIS, både av soloverkene og klaverkonserten. Denne serien med 14 LP’er i dag ettertraktet blant samlere. En av hennes aller siste utgivelser var en CD med Griegs klaverkonsert på Simax innspilt i Lithauen og utgitt i 1995. Eva Knardahl døde i 2006.

Grieg: Bryllupsdag på Troldhaugen - del 1

Bryllupsdag på Troldhaugen - del 1

Lytt til platen

Selskap: Tono
Katalognummer: K 8038-1
Matrisenr: 2853 A DS.
Innspillingsår: 1946

Grieg: Bryllupsdag på Troldhaugen - del 2

Bryllupsdag på Troldhaugen - del 2

Lytt til platen

Selskap: Tono
Katalognummer: K 8038-1
Matrisenr: 2854 C DS.
Innspillingsår: 1946

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Deilig er jorden med Guldbergs Akademiske Kor under ledelse Arild Sandvold

2009: Julen har bragt velsignet bud av C.E.F. Weyse.

2010: Glade jul, dejlige jul av Franz Gruber

2011: O helga natt («Cantique de Noël») (orkesterversjon) av Adolphe Adam

2012: Måneskinn av Halfdan Kjerulf, og Winterlied av Henning von Koss.


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643