Julekalender 2013 - 1. desember : John Forsell

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2013

1. desember - John Forsell

Velkommen til årets musikalske julekalender, denne gangen med Edvard Grieg som hovedperson. Vi starter ut med en innspilling fra 1909 med den store svenske baryton John Forsell som solist sammen med Grammophon-Kvartetten i Stockholm i Brorson-salmen Den store, hvide flok. Denne mannskorsatsen kan nærmest stå som en ramme omkring Griegs liv og musikk som vi presenterer i denne musikalske julekalenderen.

Mannskor var romantikkens fremste populære folkelige besetning, og Grieg har skrevet en rekke mannskorsanger. Særlig er mannskor knyttet til den nasjonale bevisstgjøringen som pågikk fra 1814 og fremover til Norge igjen ble en selvstendig stat i 1905. Album for Mandssang op. 30 inneholder 12 sanger basert på norske folkemelodier. Samlingen er tilegnet Johan D. Behrens som dirigerte flere kor i Christiania (nå Oslo), dermed en sentral person i korbevegelsen omkring 1850.

Grieg hentet melodiene fra Ludvig Mathias Lindemanns samling Eldre og nyere norske fjellmelodier, og verket ble komponert i 1877-78, og utgitt i 1878 på Carl Warmuths Musikforlag. Det er tale om ganske frie bearbeidelse, og ikke bare en ren harmonisering av folketonene. Dette var etter at Grieg hadde funnet sin stil basert på elementer fra norsk folkemusikk, og her blir ”lødig melodistoff utgangspunktet for en stilsikker behandling” (Benestad, 1980, s. 201). Den store hvide flok er nr. 10 i dette opuset, og teksten er skrevet av den danske biskop og salmedikter Hans Adolph Brorson (1694-1764). Grieg ble grepet av barokkdikterens tekst i kombinasjon med den norske folkemelodien, og det har resultert i et gripende sats for mannskor og barytonsolist.

På den andre platesiden hører vi sangen Hytten er lukket av Halfan Kjeruf 1815-1868). Han var en komponist og pedagog som virket i Kristiania og hører til generasjonen før Grieg. Kjerulf studerte i København og Leipzig, og har hovedsakelig skrevet sanger og klaverstykker i en klassisk romantisk stil slik den ble undervist på Leipzig-konservatoriet. Med mannskor beveget han seg over i en mer nasjonal stil, og han har skrevet omkring 40 mannskorsatser. Han dirigerte mannskor hele sin yrkesaktive tid, og var blant annet dirigent for Den norske studentersangerforening i fire år fra 1845 da koret ble startet.

Hytten er lukket skrev Kjerulf opprinnelig for tenorsolo, damekor og klaver i 1848-49 og arrangerte den selv senere for mannskor og barytonsolo. Innspillingen vi hører her er med mannskvartett og solist, innspilt i Stockholm i 1909.

Edvard Grieg: Den store, hvide flock

Den store, hvide flock

Lytt til platen

Selskap: Concert Record "Gramophone"
Katalognummer: 284048
Matrisenr: 264 ae
Innspillingsår: 1909

Halfdan Kjærulf: Hytten er lukket

Hytten er lukket

Lytt til platen

Selskap: Concert Record "Gramophone"
Katalognummer: 284048
Matrisenr: 842 ae
Innspillingsår: 1909

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Vær velkommen, Herrens år

2009: Blomstervalsen og Trepak fra Tsjaikovskijs ballet Nøtteknekkeren.

2010: The First Nowell

2011: Sancta Maria

2012: Opera-arier av Giuseppe Verdi


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643