Julekalender 2012 - 7. desember : Halfdan Rode

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2012

7. desember - Halfdan Rode

Denne gangen presenterer vi en av de fremste barytoner i fra sin epoke i norsk musikkhistorie. Han var i store deler av sin sangerkarriere tilknyttet Nationaltheateret, og gjennom sitt virke en sentral sangerpersonlighet i Kristiania på starten av 1900-tallet.

Halfdan Rode var født i Porsgrunn i 1870. Etter utdannelse i Norge, Tyskland, England og Italia gjorde han sin debutkonsert i 1894. I 1900 debuterte han som operasanger, og var etter dette mye benyttet ved Nationaltheaterets operaoppsettinger i perioden 1907 til 1917. Blant hans rollefigurer kan nevnes tittelrollene Don Juan og Eugen Onegin i Mozarts og Tsjaikovskijs operaer, videre Kongen i Wagners Lohengrin, Amonasro i Verdis Aida, Mefistofeles i Gounods Faust, Lothario i Thomas Mignon, Konsulen i Madame Butterfly, og Escamillo i Bizets Carmen.

I 1915 får hans tolkning av Mefistofeles sfølgende karakteristikk i Wiers-Jenssens bok Nationaltheateret gjennom 25 aar: ”Decembers opera blev ”Faust” , der i et farverikt utstyr med fru Borghild Langaard som gjest i Margarethas rolle, Bjørn Talén som Faust og Halfdan Rode som en baade i spil og sang fremragende og karakterfuld Mefisto, gjorde stor lykke og længe holdt seg paa programmet!

Hans grammofonkarriere dreier seg om en rekke plateinnspillinger for Brødrene Johnsen i Kristiania som hadde norsk agentur for Gramophone Company. Det er fra en av disse utgivelsen vi har dagens plate, med to romanser fra kjernerepertoaret i norsk romansekunst.

På den første platesiden hører vi romansen ”Aftnen er stille” fra Fem Sange opus 3, som Agathe Backer Grøndahl skrev i 1870. Teksten er av Bjørnstjerne Bjørnson

Halfdan Kjerulf skrev for det meste klarvermusikk og romanser i en stil påvirket av tidlig tysk romantikk. Han levde i perioden før Edvard Grieg, og det er ikke så mye norsk nasjonalromantikk vi finner i hans musikk, den ligger nærmere opp mot et europeisk ideal. Men i sangen ”Over de høie fjelde” aom vi hører på den andre platesiden, nærmer vi oss et nasjonalt uttrykk. Kjerulf skrev melodien i 1859, samme år som Bjørnstjerne Bjørnsons roman ”Arne” ble utgitt. I 1860 ble Kjerulfs romanse presentert i Det norske selskab i Kristiania og gjorde her stor lykke.

Agathe Backer Grøndahl: Aftnen er stille

Aftnen er stille

Lytt til platen

Selskap: Concert Record Grammophone
Katalognummer: 282223
Matrisenr: 282223 R , 4685 I
Innspillingsår: 1906

Halfdan Kjerulf: Over de høie fjelde

Over de høie fjelde

Lytt til platen

Selskap: Concert Record Grammophone
Katalognummer: 082097
Matrisenr: 282226 A , 4689 I
Innspillingsår: 1906

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Lover den Herre den Mæktige Konge sunget av Chr. F. Saabye i 1909

2009: To alt-arier fra oratoret Messias, av Georg Friedrich Händel.

2010: Agnus Dei av Georges Bizet

2011: Pastorale av Domenico Zipoli


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643