Julekalender 2012 - 3. desember : Carsten Woll

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2012

3. desember - Carsten Woll

I dag presenterer vi en av norskamerikansk sanger. Etter at han utvandret fra Norge til USA i 1913 gjorde han en stor innsats for å spre kjennskap til norsk musikk i USA. Mange kjenner Wergelands dikt Til min Gyldenlak, og i dag hører vi Carsten Woll fremføre det med en melodi av Emil Frijs.

Gyldenlak

Wergeland var inspiret av Gyllenlakken i diktet Til min Gyldenlak. Foto: David Monniaux. Publisert under Wikimedia Commons GNU lisens.

Carsten Woll var født i Krsitiania i 1885. Faren var prest, og familien flyttet der han hadde tjeneste. Derfor vokste han opp i Halden og fra 1895 bodde han på Hamar. Etter studentereksamen i 1903 studerte Woll musikk og stemmebruk i Danmark og Tyskland. Han utvandret til USA i 1913, og fortsatte musikkstudiene i New York. Han grunnla Woll Music Studios i Minot i North Dakota i 1925, før han etter hvert ble professor i musikk ved Luther Seminar i St. Paul, Minnesota, deretter ved St. Olaf College i Northfield, Minnesota der han arbeidet frem til 1951.

Woll sang inn omkring 190 plater i perioden 1913 til 1925, hovedsakelig for Victor og Columbia. Han sang også for Edison, der utgivelsene både kom som plater og fonografruller. Størsteparten av dette er norsk musikk, særlig norske folketoner. Gjennom sine innspillinger og konsertopptredener gjorde han en stor innsats i det norske utvanderermiljøet med å holde fobindelsene til norsk kultur levende.

Platen vi har valgt er innspilt for Victor i 1913.

Diktet Til min Gyldenlak er skrevet av Henrik Wergeland, rett før han døde. Diktet handler om smerten med å snart skulle forlate livet, og jeg-personen snakker til en blomst (Gyllenlakk) i vinduskarmen. Musikken er skrevet av den danske komponisten Emil Frijs

Sæterjentens søndag er en av Ole Bulls aller mest kjente melodier. Den er opprinnelig en del av et større verk, Et seterbesøk, og det var kordirigenten Johan Dietrich Behrens i Kristiania som satte til Jørgen Moes tekst. Den er senere blitt arrangert for alle mulige besetninger, og det går en historie om at Ole Bull selv skal ha spilt melodien på toppen av Keopspyramiden i Egypt.

Emlig Frijs: Til min Gyldenlak

Til min Gyldenlak

Lytt til platen

Selskap: Victor
Katalognummer: 65688 – A
Matrisenr: D 65688A
Innspillingsår: Ca 1913

Ole Bull: Sæterjentens søndag

Sæterjentens søndag

Lytt til platen

Selskap: Victor
Katalognummer: 65688 – B
Matrisenr: A 65688B
Innspillingsår: Ca. 1913

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foergående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Den heliga staden av Stephen Adams

2009: The Christmas Waits, et potpourri over ulike julesanger.

2010: Julen har brakt velsignet bud av C.E.F. Weyse

2011: Ave Maria av Bach / Gounod


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643