Julekalender 2012 - 11. desember : Gunnar Graarud

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2012

11. desember - Gunnar Graarud

I dag presenterer vi en sanger som mesteparten av sin karriere oppholdt seg i Tyskland. Som feiret Wagner-sanger triumferte han Bayreuth, og hans stemmeprakt er dokumentert i innspillingen av Tristan og Isolde fra 1928 under Elmendorff. Vi skal imidlerid høre ham i lied-formatet, på et opptak fra 1933.

Gunnar Graarud var født i Holmestrand i 1886. Han var musikalsk anlagt, men det var meningen han skulle bli ingeniør. Samtidig med musikkstudier fullførte han den tekniske høyskolen i Karlsruhe, før han fra 1913 viet seg helt og fullt til sangstudiene. I 1917 holdt han sine først konserter, og snag først ved forskjellige lokale operahus i Tyskland, blant annet ved Nationaltheater Mannheim i perioden 1920 til 1922. Etter dette fyttet han til Berlin der han var engasjert ved Volksoper og senere Städtische oper. I 1926 var han ved Hamburger Stadttheater, og samme år sang han også ved Wiener Staatsoper. I perioden 1927-1931 sang han ved festspillene i Bayreuth, og deltok ved innspillingene av Tristan og Isolde i 1928 og Lohengrin i 1930. Disse operainnspillingene dokumenterer til fulle hans vokale kunst, til tross for at dette var pionerinnspillinger av hele Wagner-operaer.

Han hadde hele 45 operaroller og 44 oratoriepartier på sitt repertoar i denne tiden. Det var derfor som internasjonalt feiret sanger han gjestet Nationalteateret i Oslo i 1932 i rollen som Tristan. Her sang han blant annet med Kirsten Flagstad, i hennes rolledebut som Isolde

I 1936 ble han professor ved Musikkhøgskolen i Wien, og samme år gjestet han Covent Garden i London. Han var sterkt farget av de tyske politiske forholdene i sin samtid, og ble medlem av både NSDAP og NS. Han holdt en rekke konsertforedrag i regi av de tyske myndigheter og var gruppeleder for NS’ utenriksorganisasjon i Wien. Ved krigens slutt ble han fratatt sin professorstilling i Wien, og forsøk på å holde konserter i Norge strandet. Han døde i Stuttgart i 1960.

Den første platesiden, Winterlied er skrevet av Henning von Koss. Denne komponisten er ikke kjent for så mye mer enn denne sangen, som var populær i tyskspråklige området.

Den andre siden er en romanse av Halfdan Kjerulf med tekst av Emanuel Geibel. Kjerulf skrev den i Stockholm i 1869, og den ble publisert etter hans død.

Henning von Koss: Winterlied

Winterlied

Lytt til platen

Selskap: Polydor
Katalognummer: 62541
Matrisenr: B 2173
Innspillingsår: Ca. 1930

Halfdan Kjerulf: The moon's silver

The moon's silver

Lytt til platen

Selskap: Polydor
Katalognummer: 62541
Matrisenr: B 2174
Innspillingsår: Ca. 1930

Lytt til julemusikk

Dersom du vil lytte til historiske opptak med musikk som er relatert til juletiden, kan du gå inn på de musikalske julekalendre vi har publisert de foregående år. Klikk på lenkene og les mer!

2008: Deilig er jorden med Guldbergs Akademiske Kor under ledelse Arild Sandvold

2009: Julen har bragt velsignet bud av C.E.F. Weyse.

2010: Glade jul, dejlige jul av Franz Gruber

2011: O helga natt («Cantique de Noël») (orkesterversjon) av Adolphe Adam


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643