Julekalender 2010 - 16. desember : Prätorius - Es ist ein Ros Entsprungen - Norsk Lydinstitutt

Julekalender 2010 - 16. desember : Prätorius - Es ist ein Ros Entsprungen

Norsk lydinstitutt


del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

spill av dagens klipp

bibliografiske data

Prätorius - Es ist ein Ros Entsprungen

Klikk for større bilde

Komp.Michael Praetorius
1571-1621
TittelEs ist ein Ros Entsprungen
UtøverWolfgang Kieling
Årukjent
UtgiverVictor
Platenr25 4075 A
Matrisenr25 4075A 1S IV A 7

påminnelse

Meld deg på julekalenderen på facebook eller send epost til arkivleder for å få beskjed når neste luke åpnes

åpne lukene

Julekalender 2010

16. desember - Es ist ein Ros Entsprungen

I dag går vi høyden med guttesopranen Wolfgang Kieling og hans fremførelse av Es ist ein Ros Entsprungen.

Es ist ein Ros Entsprungen

Dagens julesang er Es ist ein Ros Entsprungen, nedtegnet av Michael Prätorius
(Gimli_36/Flickr).

Guttesopraner

Tradisjonen med guttesopraner og guttekor startet i det 15. og 16. århundre. Det var behov for en lysere stemme i vokalmusikken, men det sømmet seg ikke for kvinner å synge offentlig, i hvert fall ikke i kirken. De første sopranene (fra latin, supremos, ’øverst’) var derfor menn som sang i falsett, lyse guttestemmer og etter hvert kastratsangere.

Det ble vanlig i kirkene å ha kor kun bestående av pre-pubertale gutter, som sang enten sopran- eller alt-stemmer. På den tiden var det vanlig å komme i puberteten senere enn i dag. Johann Sebastian Bach skal ha vært en fremragende guttesopran til han var godt over 16 år, i tillegg hendte det at eldre gutter gikk over i falsettsang, med mer eller mindre hell, som gjorde at de kunne bli både 17 og 18 år uten å måtte slutte som sopran- eller alt-stemme. Joseph Haydn var for eksempel guttekorist og medlem av Wiener Sängerknaben til inn i sitt 17. år.

Wiener Sängerknäben er et av de eldste guttekorene med røtter tilbake til 1400-tallet, mens i Norge er Sølvguttene, NRKs guttekor, det mest kjente guttekoret. Av tidligere guttekorister kan nevnes Ernest Lough, en av de høyest respektere guttesopranene som er særlig kjent for sitt opptak av Mendelssohns Hear my prayer. Jussi Björling turnerte sammen med sine brødre som guttesopran i Björlingkvartetten fra han var 6 år. Den norske komikeren og skuespilleren Harald Heide Steen jr hadde en fortid som guttesopran, og det samme har Keith Richards fra Rolling Stones, som blant annet opptrådte for dronning Elizabeth i Westminster Abbey i en guttesoprantrio.

Wolfgang Kieling

Wolfgang Kieling startet karrieren som guttesopran
(The Boy Choir and Soloist Directory).

Wolfgang Kieling

Wolfgang Kieling (1924-1985) ble født i Berlin i 1924. Som barn var han en etablert barnestjerne med mange jern i ilden. Han spilte teater, deltok i hørespill på radioen, dubbet filmer og var en populær sanger i radioen under kallenavnet Wölfchen (lille ulv).

Som 6-åring ga han ut sin første plate, og i løpet av 1930-tallet spilte han inn en rekke plater som guttesopran for plateselskapet Electrola. I 1932, kun 12 år gammel, fikk han sin spillefilmdebut, og det var her han etter hvert gjorde sin karriere.

Han droppet sangen for å bli skuespiller, og ble en kjent gjenganger på tyske fjernsynsskjermer; han var blant annet med i den første episoden av Derrick. Han hadde også noen roller i internasjonale filmer med roller som slem tysker som sin spesialitet, noe han fikk god kritikk for, blant annet i Hitchcock-filmen Full Alarm (Torn Curtain) fra 1966. I løpet av karrieren var han også aktiv som filmdubber, og dubbet storheter som Marlon Brando, Charlton Heston, Paul Newman og Frank Sinatra. Mange tyskere vil nok allikevel best kjenne igjen stemmen til Bert i Sesame Street.

I denne innspillingen fremfører den unge Kieling julesangen Es ist ein Ros entsprungen, en gammel folketone som ble nedtegnet og arrangert av den tyske komponisten og musikkskribenten Michael Praetorius i 1609.

Tekst

Es ist ein Ros entsprungen
aus einer Wurzel zart,
wie uns die Alten sungen,
von Jesse kam die Art
und hat ein Blümlein bracht
mitten im kalten Winter,
wohl zu der halben Nacht.

Das Röslein, das ich meine,
davon Jesaia sagt,
hat uns gebracht alleine
Marie die reine Magd.
Aus Gottes ewgem Rat
hat sie ein Kind geboren
wohl zu der halben Nacht


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643