Plateutstilling med verk knyttet til 1920-tallets Paris

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

Plateutstilling med verk knyttet til 1920-tallets Paris

Sesongens siste lyttekurs med Per Dahl fokuserer på Paris i 1920-årene. Et utvalg verker fra denne perioden er nå utstilt ved Norsk lydinstitutt, med fokus på Igor Stravinskij, gruppen Les Six og Maurice Ravel.

Stavanger Symfoniorkester har i vårsesongen programsatt verker som knytter seg til 1920-tallet, og gruppert på ulike byer der komponistene virket, eller verkene ble urfremført. Sesongens siste lytterkurs er kommet frem til Paris, og komponister som er tilknyttet denne byen.

Stravinskij

Stravinskij er nærmest en flernasjonal komponist, han var russisk av fødsel, skrev betydningsfulle verker i Paris før han fra slutten av 1930-tallet og frem til sin død i 1971 bodde i USA. Det mest kjente av hans verker fra Paristiden er nok Vårofferet som ble urfremført i 1913, men det var Ildfuglen som var det første av hans verker for Dhiagilevs balletkompani. Verket ble urfremført i 1910. Senere utarbeidet Stravinskij flere suiter basert på balletten, og det er versjonen fra 1919 som som Stavanger symfoniorkester fremfører. I utstillingen finnes en innspilling gjort i 1929 over 3 78-plater der Stravinskij selv dirigerer et større utdrag av balletten (med mer musikk enn suiten fra 1919) med Orchestre Symphonique de Paris. I tillegg har vi hentet opp en rekke LP-plater med Stravinskij selv som dirigent. For å vise bredden av hans virke er også noen av hans dramatiske verker utstilt, blant annet operaen The Rakes Progress i en innspilling fra Metropolitan-operaen i New York i 1953.

Les Six

Gruppen Les Six bestod av komponistene Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Francis Poulenc og Germaine Tailleferre. Det var kritikeren Henri Collet som første gang (i januar 1920) brukte denne betegnelse som en fransk analogi til den russiske gruppen De mektige fem. Av disse er det Poulenc, Honegger, og Milhaud som er de mest spilte, og det viser seg også i utvalget av innspillinger vi finner i Lydinstituttets samling. Stavanger Symfoniorkester har blant annet Milhauds La creation du Monde og Honeggers Pacific 231 på programmet. Begge disse verkene finnes på platene i utstillingen.

Mest interessant her er en 78-plate der Honegger selv dirigerer Pacific 231 med Grand Symphony Orchestra i en innspilling fra 1930. Anmelderen i Gramophone i mai 1930 er tydelig ikke begeistret over musikken som han betegner som stillestående og skriver videre at BBC kan gjøre bedre togimitasjoner… Riktignok krediterer han selve innspillingen som lydmessig god, og anbefaler at man prøver en tur selv. Det kan man gjøre ved Norsk lydinstitutt også, der platen har en sentral plass i utstillingen.

Ravel

Maurice Ravel skrev sin Klaverkonsert nr. 1 i G-dur ferdig i 1931. Noen få av de tallrike innspillingene som finnes ved Norsk lydinstitutt er valgt ut til utstillingen. Av høydepunktene her kan nevnes innspillingen fra 1932 med Marguerite Long og Orchestre symphonique under ledelse av komponisten selv. Det var samme solist og dirigent som urfremførte verket i 1931, riktignok da med Lamoreux-orkesteret, men plateinnspillingen fra året etter er et historisk dokument der en komponist leder fremføringen av sitt eget verk.


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100
Kommentarer (1)

Nice site. On your blogs extremely interest and i will tell a buddies. gdcedceddbed

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643