Julekalender 2009

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

åpne lukene

Julekalender 2009

Juleutstilling og mp3-julekalender 2009

Norsk lydinstitutt følger opp de gode tilbakemeldingene vi fikk i fjor på vår musikalske julekalender, og følger opp med flere gamle plater. Hver dag frem mot jul presenterer vi en innspilling av riktig god gammel klasse, med historisk sus der legendariske sangere og musikere fra første halvdel av 1900-tallet fremfører julemusikk.

julekalender

Det er ikke noe nytt fenomen at store artistene har brukt julen til å markere seg med plater. Juleplater har solgt godt helt siden grammofonens barndom, og årets utstilling ved Norsk lydinstitutt viser et tverrsnitt av juleplatene fra 78-platens glanstid. Vi har benyttet anledningen til å digitalisere en rekke plater som vi i løpet av desember presenterer på denne nettsiden, og det er selvfølgelig mulig å se platene i Norsk lydinstitutts lokaler i Stavanger.

Norsk lydinstutt har også en rekke LP-innspillinger tilgjengelig i utstillingen i Stavanger, og blant disse finnes det flere norske kor-juleplater som står som interessante dokumenter fra norsk platehistorie. Platene gir en god dokumentasjon på norsk amatørkorsang slik den har blitt dyrket i forskjellige byer og tettsteder i landet. Her er selvfølgelig mange kirkekor, men også kor som er knyttet til spesielle dirigenter, blant annet Valens Solistensemble i Sandefjord, dirigert av Sverre Valen, og Sølvguttene, NRK's guttekor dirigert av Torstein Grythe.

Endelig må også de store oratoriene nevnes. Blant Norsk lydinstitutts innspillinger av Johann Sebastian Bachs Juleoratorium, finnes en LP-versjon med Thomanerkoret, det vil si Bachs eget kor under ledelse av Gunther Ramin som var Thomaskantor i perioden 1940 til 1956. Lytter man til dette tidsdokumentet hører man en helt annen måte å tilnærme seg Bachs musikk på enn vår tids fremføringspraksis. Barokkmusikken er blant de stilarter som med forskning innen autentisk oppførelsespraksis har blitt vesentlig endret tolkningsmessig. Men det kan jo diskuteres hvorvidt noe har gått tapt på veien. Selv om denne gamle innspillingen ikke har friskheten dagens fremføringer ofte har, mangler kanskje noe når det gjelder innlevelse og individuell tolkning og frasering i de nyere versjonene. For platelytteren er dette smak og behag, og det kan være givende å sammenligne de ulike tolkningene.

Alt dette og mer til kan man lyttet til ved Norsk lydinstitutt, og for alle som følger oss på nettet benytter vi anledningen til å ønske en god adventstid med historiske juleinnspillinger - og noen av platene kommer til å bli av det samme verket - så det vil bli muligheter for å sammenligne de ulike tolkningene.

Platene er profesjonelt vasket og digitalisert av MemNor. Lyden har imidlertid ikke blitt endret eller renset etter digitaliseringen. All platesus og "peisknitring" ser vi som en viktig del av opplevelse av disse gamle platene, noe som er med på å gi dem historisk verdi og lydmessig patina. Lydfilene presenteres derofr i urestaurert utgave. Norsk lydinstitutt har en bevarings-lydfil i wave-formatet, mens filene som presenteres her på nettsiden er en mp3-komprimering av den orginale bevaringsfilen.

Vi ønsker å rette en stor takk til George Brock-Nannestad i Danmark som har vært behjelpelig med å dobbeltsjekke vår informasjon om hvor og når platene er innspilt eller utgitt.


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643