Julekalender 2008

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

Julekalender 2008

Juleplateutstilling 2008 med musikalsk julekalender

I år som tidligere år marker Norsk lydinstitutt advent og jul med en utstilling plater fra instituttets samling. Det dreier seg om både 78-plater og LP’er med kjent og kjær julemusikk fra mange land. For dem som vil gå dypere inn i julemusikkens verden består utstillingen også av en rekke ukjente verker. Med andre ord: Noe for enhver smak! I tillegg presenterer vi her på nettsiden en musikalsk julekalender der vi hver dag presenterer en juleinnspilling.

Foto av Electrolas julekatalog fra 1938 fra Norsk lydinstitutts samling

Foto av Electrolas julekatalog fra 1938 fra Norsk lydinstitutts samling

Hoveddelen av utstillingen er de mange LP-platene som står fremme rundt i lokalet, men vi har også hentet frem flere 78-plater fra magasinet. Det er mulig å høre på platene på en orginal akustisk sveivegrammofon, slik det var vanlig for nærmere 60 år siden, før LP'en og singelplatene kom i handelen. Det er utrolig hvor god og naturlig lydgjengivelse man kan få fra en slik orginal platespiller, så i vår digitale tidsalder er det en opplevelse verdt å ta med.

På den populære siden består juleutstillingen av Bing Crosbys White Christmas og flere juleplater med Sølvguttene. Steven Adams Den Hellige Staden finnes i flere varianter på 78-plater, og selvfølgelig er Adolphe Adams Cantique de Noël representert. Jussi Bjørlings legendariske innspilling på svensk under navnet Julsång er selvsagt med, samtidig som denne komposisjonen finnes i mange andre versjoner også.

Når det gjelder de store klassiske verkene for kor og orkester er Bachs Juleoratorium og Händels Messias en del av det tradisjonelle tonefølge til julehøytiden. Norsk lydinstitutt har blant annet en innspilling av Händels Messias gjort i London i 1906 av The Gramophone & Typewriter Company på 25 78-platesider i tillegg til hele 32 ulike versjoner på LP-plater. En hel rekke andre verker har imidlertid kommet i skyggen av disse to gigantene selv om det er musikk som like fullt fortjener et stort publikum.

Av fransk musikk om har lidd denne skjebnen kan nevnes oratoriet L’enfance du Christ (Kristi fødsel) av den franske komponisten Hector Berlioz’, et stort verk i fransk musikkhistorie. Arthur Honeggers Julekantate som ble urfremført i 1953 og Francis Poulencs Quatre motets pour le temps de Noël fra 1951-2 er begge vakre på sin spesielle måte, med sterke neoklassiske stiltrekk. Herved er de anbefalt som alternativer til de kjente oratoriene.

Fra det engelske julerepertoaret har vi en mengde Christmas Carols. Det er nok å nevne titler som Deck the Hall, Joy to the World, O come all ye faithful, God Rest you Merry Gentlemen og mange flere. Benjamin Brittens A Ceremony of Carols har gått inn på repertoaret og blir hvert år fremført mange steder. Verket ble skrevet i 1942, og Norsk lydinstitutt har en av de tidligste innspillingene av denne musikken på 78-plater med The Morriston Boys Choir under ledelse av Ivor Sims med Maria Korchinska på harpe. Platene er nevnt i Deccakatalogen for 1947, og er antakelig gjort rett etter 2. Verdenskrig.

For å fortsette i den britiske sfæren; I år er det 50 år siden den engelske komponisten Ralph Vaughan Williams døde. Han har skrevet en julekantate for sopran-, tenor-, og barytonsolo, kor og orkester som heter Hodie (This Day). Verket ble til i 1953-4 da komponisten var 81 år gammel. Vaughan Williams har i sitt særegne tonespråk her komponert en julekantate som står i direkte i sammenheng med den anglikanske kirkens tradisjon for store korverker beregnet på katedralene. Tonespråket er umiddelbart og direkte og snakker rett til hjertet. Dette verket burde vært spilt mye oftere, også i Norge.

Juleplater i utstillingen

Juleplater i utstillingen

Når det gjelder nordiske komponister står den svenske komponisten Hilding Rosenberg i en særstilling med sitt juleoratorium Den Helliga Natten. Verket ble i mange år fremført i Sveriges Radios julaftenprogram etter urfremføringen i 1936 og holder seg fremdeles på repertoaret. Dette oratoriet er ikke blant komponistens mest monumentale verker, men består av en rekke iørefallende satser med sangbare melodier i lange melismer.

Etter å ha beveget oss over en rekke lands julemusikk er det på tide å se til Norge. Selv om mange av de tradisjonelle julesangene og salmene er nordisk felleseie med røtter i de ulike nordiske land, har Norge en rekke spesielle julesanger og –salmer. Noen verker har oppnådd stor popularitet, blant dem Julemotetten av Eyvind Alnæs. Den finnes i flere versjoner i utstillingen.

Platene kan sees og høres i Norsk lydinstitutts lokaler i Bjergsted terrasse 5a i Stavanger


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643