Rolf Davidson - nekrolog

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

Tilbake til:

Minneord

Natt til lørdag [14.10.2000, red. anm.(JvA)] døde tidligere rektor ved Bergen Musikkonservatorium, Rolf Davidson, i sitt hjem i Arvika, kort tid etter at han hadde fylt 75 år. Med det har en musikkentusiast og stor Norges-venn lagt vandringsstaven ned. Rolf Davidson vokste opp i industribyen Borås Øst for Gøteborg, og alt tidlig ble musikk og musikkformidling det sentrale for ham. I 1954 kom Davidson til Ingesunds musikkskole utenfor Arvika som lærer i teori, og ti år senere fikk han ansvaret for de svenske rikskonsertenes skolevirksomhet.

I denne perioden var han også svært aktiv i Sveriges Radio og som lærer på kurs i musikkforståelse og musikkformidling. I den forbindelse ble han invitert til Bergen av rektor Ivar Benum ved Bergen lærerhøgskole for å orientere vordende musikkpedagoger om ny musikk og metoder til økt musikkforståelse, og av direktør Gunnar Sævig Ved Bergen Musikkonservatorium for å orientere personale og elver der i samme retning.

Fra 1971 overtok så Rolf Davidson stillingen som rektor ved musikkonservatoriet og fulgte institusjonen da den gikk inn som del av høgskolemiljøet i Bergen, frem til pensjoneringen i 1990. Etter nærmere 20 år i Bergen flyttet Rolf Davidsen og hans Gun til Arvika igjen, der de begge ble svært engasjert i Rackstadmuseet, kirkelig arbeid og i det lokale kunst- og musikkliv, noe som bl.a. førte til at han ledet grupper av lokale Nordenvenner til festspillene i Bergen.

I årene i Bergen var Rolf Davidsen svært aktiv på en rekke felter. Han ble fanget inn i verv innen byens rike musikkliv, bl.a. Harmonien og Festspillene, og han fremhevet stadig det verdifulle innen nyere musikk. Han fikk sentrale tillitsverv i det lokale svenske miljø og i bergensavdelingen av Foreningen Norden, og han vant mange venner gjennom sitt medlemskap i Rotary.

Alt før han ble pensjonist hadde Rolf Davidson tatt fatt på omfattende utrednings- og forskningsoppgaver om repertoarvalget ved symfoniorkestrene i Norden. Dette arbeide ble senere utvidet og fikk et europeisk perspektiv, noe som førte til invitasjoner som foreleser og deltager ved internasjonale symposier og konferanser.

Som pensjonist fortsatte han også sin virksomhet som skribent og musikkanmelder, og så sent som i uken før han døde besøkte han stockholmsoperaen og leverte sin anmeldelse av forestillingen der. Rolf Davidsen var en åpen, utadvendt og vennlig person, og sterk engasjert til det siste. Tross en snikende sykdom som ikke lot seg stanse, var han aktiv i familiekretsen og nærmiljøet, og samtidig var han imponert og takknemlig for alt som skjedde rundt ham for å lindre smerte og ubehag.

Vi minnes en blid og aktiv Rolf Davidson.

Nekrologen er gjengitt etter tillatelse fra Martin A. E. Andersen. Den ble publisert i Bergens Tidende og i Aftenposten. Teksten er transkribert av sivilarbeider Kjartan Bloch Moberg den 16.11.2005


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643