Bruk stemmeretten 12. september!

Norsk lydinstitutt

del denne siden

 • Send på epost
 • Del på Facebook
 • Del på Twitter
 • Del på MySpace
 • Del på Del.icio.us
 • Del på Kudos
 • Del på StumbleUpon
 • Del på LinkedIn
 • Del på Digg
 • Del på Reddit
 • Del på Newsvine
 • Del på Technorati
 • Legg til Google bokmerke

Politisk budskap i femti år: Bruk stemmeretten!

Det nærmer seg valgdag rundt omkring i de norske kommuner, og ungdomspolitikere fra alle parti oppfordrer alle til å bruke stemmeretten. Vi har funnet frem et klipp fra hvordan ungdomspolitikeren John Antonsen fra KrFU oppfordret til det samme før kommunevalget i 1951. Stilen har kanskje endret seg på femti år, men budskapet er det samme.

Politikere i dag oppfordrer til å bruke stemmeretten, på samme måte som de gjorde for femti år siden

Politikere i dag oppfordrer til å bruke stemmeretten, på samme måte som de gjorde for femti år siden. Bilde: Kommunal- og regionaldepartementet/Flickr

Kuriositeter fra samlingen

Blant de mange platene med klassisk musikk i våre samlinger, finnes det også noen kuriositeter. Blant disse kuriositetene er en rekke valgkampstaler fra politikere før Stortingsvalget i 1949, og det vi antar er kommune- og fylkestingsvalget i 1951. Denne antakelsen er basert på informasjon i talene, som at stemmerettsalderen er 21 år, og at John Antonsen taler ungdommens sak for KrF.

Innspillingene er gjort på plater fra Sigmund og Karl J. Brommelands radiofirma i Haugesund, og ble gitt til Norsk Lydinstitutt av Sigmund Brommeland i 1994. De fleste politikerne på platene er representanter for KrF, og det er også lederen for KrFU som slipper til her i dag. Ordet er ditt, John Halvorsen:

"En levende og våken ungdom skal ikke sitte passiv på den dagen vi velger våre tillitsmenn"

"Ved hvert valg er det en store grupper mennesker som lar være å stemme av en eller annen grunn. Det har vist seg at det er de yngste årsklasser som har den største prosent såkalte hjemmesittere. Mener disse ungdommene at valget ikke angår dem, og at det bare gjelder ting som har betydning for de eldre? Til de som tenker slik, vil jeg svare: Det er nettopp vi unge som må høste fruktene av den måten vårt samfunn har vært styrt på.

Enhver ungdom som ønsker å være en god samfunnsborger, må derfor forsøke å sette seg inn i de problemer ens kommune arbeider med. De er hverken vanskeligere eller mindre betydningsfulle enn de mange andre spørsmål som ethvert menneske må ta stilling til. Du vil kanskje si at så lenge du ikke har funnet frem til noe avgjort standpunkt, og ikke riktig har kommet til klarhet om sakene, er det bedre å la være å stemme.

Du har rett i det, at det er en meget alvorlig sak å avgi stemme. Men en må samtidig ha på det rene, at en har det samme ansvar for samfunnets styre om man holder seg hjemme på valgdagen. I og med at du har retten til å stemme, har du også en plikt til å uttale deg om hva slags samfunn du vil leve i. En levende og våken ungdom skal ikke sitte passiv på den dagen vi velger våre tillitsmenn til å forestå ledelsen av noe så viktig som våre kommuner.

Vi gjør oppmerksom på at stiftelsen Norsk Lydinstitutt er partiuavhengig og valg av valgkampstale, parti og politiker er tilfeldig utvalgt fra de taler vi har tilgjengelig i våre samlinger.

Godt valg!

Kjøpmann John Antonsen (KrF):


Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/u/u1774634/www/talkback/comments-display-prep.php on line 100

Kommentarer (0)

Skriv en ny kommentar
?

? ?

 
Utviklet av TalkBack

Sist oppdatert: 09.10.2017 09:52. Nettansvarlig
Vennligst kontakt oss med kommentarer og forslag til forbedringer.
©Norsk Lydinstitutt, Bjergsted Terrasse 5a, 4007 Stavanger. Tlf: +47 993 23 643